НОВИНИ

В СУ се провежда Българо-японски научен семинар с участието на нобелов лауреат

В "Денят започва" зам. деканът на физическия факултет в СУ проф. Евгения Вълчева и зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов разказаха за целите на българо-японския семинар в Софийския университет.

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 13.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас


Професор Евгения Вълчева, заместник декан на физическия факултет в СУ: "Изобретението на професор Амано и на другите двама- Касаки и Накамура ни дава възможност да имаме ярко бяло осветление, което имаме и навлиза в нашия бит. Самото откритие е използвано по нататък в практиката. Тепърва тези открития могат да се използват за спестяване на енергия в различни области на бита. Аз апелирам в училищата децата да учат физика, защото това ще им е нужно за бита им, дори и да не стават физици."
Професор Иван Димов, заместник министър на образованието и науката: "Целта на този семинар, на който сме поканили нобеловия лауреат професор Хироши Амано, е да обсъдим основните направления за развитието на българо-японското сътрудничество в областта на науката и иновациите. В момента изпълняваме една спогодба между България и Япония за развитие на научното сътрудничество, която е от месец март 1978 година. Целта е след анализа, който ще направим днес, и който ще продължим да правим в бъдеще, да дефинираме тези области от взаимен интерес, в който българските и японски учени вече си сътрудничат успешно и да разширим тези области с нови технологични области."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къдроглавите пеликани в резервата Сребърна  се сдобиха с поколение
Къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" се сдобиха с поколение
Нобелов лауреат по физика ще участва на Българо-японски научен семинар
Нобелов лауреат по физика ще участва на Българо-японски научен семинар