НОВИНИ

В света на правната наука

Ново онлайн приложение за правна култура образова любознателни деца. Интерактивната игра за научаване на функциите на институциите у нас и правата и задълженията на гражданите, само за две седмици има повече от 500 сваляния. Приложението "Праводач" е напълно безплатно, а за използването му е необходим само смартфон или таблет. Така всяко дете, учител или родител може, докато играе, да получава и знания.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:32, 25.06.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още
- Така изглежда менюто на играта. Има 6 нива, принципно разделение на властите. Трите основни власти: Народно събрание от законодателна власт, Министерски съвет от изпълнителна власт и Съдебна власт. И също така нива с основни права на децата и с техните отговорности.

И така, под формата на игра анимирани герои пренасят децата в света на правните науки. В шест нива децата се запознават с основните функции на институциите. За да бъде максимално полезно, приложението е изцяло съобразено с интересите на децата.

Васил Стойнов, създател на приложението "Праводач": Младите хора в България като цяло и децата в частност имат нужда да знаят по-добре за правата си, но и задълженията си, за начина, по който функционира държавата. Да знаят какво се случва в страната и да могат да вземат правилно отношение във важните обществени въпроси.

Любопитната и непозната до момента игра е насочена към децата между 4-ти и 7-ми клас. Създаването ѝ отнема 9 месеца, а Васил е категоричен, че ще бъде още по-ефикасно за малките любопитковци, ако "Праводач" се въведе в учебните часове и те заедно отговарят на въпросите, които изникват в хода на играта. Идеята за приложението се появява след посещение на млади юристи в училище.

Васил Стойнов, създател на приложението "Праводач": Нашата мисия е да подобрим гражданското общество на България чрез повишаване на правната култура на младите българи. Ние набелязахме определени теми, които имат дефицит в тяхното познаване и този дефицит води не само до незнание, но и до отрицателно отношение например към обществените институции. Учениците просто не знаят каква е функцията на президента и по този начин не могат да преценят дали в една ситуация той е действал правилно.

За любознателните деца има и включен речник с правни термини и пояснения. Така бързо и лесно, по интерактивен и забавен начин децата от ранна възраст ще знаят какво могат да правят и какво не като граждани на България и Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална дрифт демонстрация в ефира на БНТ
Уникална дрифт демонстрация в ефира на БНТ
​София диша отново завладя столицата
​"София диша" отново завладя столицата