НОВИНИ

Търси се решение за миньорите от Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с експерти от социалното министерство и Агенцията по заетостта, се срещнаха с миньори от последния подземен рудник в региона за добив на въглища в Бобов дол, където до края на годината ще бъдат съкратени 400 работници.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
16:12, 11.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Основният проблем, който се очерта по време на срещата беше, че около 100 души от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени няма да могат да се пенсионират при навършване на 45 години и 6 месеца. Затова миньорите решиха да поискат официална среща с ръководството на Народното събрание и парламентарните групи до края на седмицата, за да потърсят решение. В противен случай са готови да излязат на протест и да блокират магистрала "Струма". Хората ще бъдат освободени от работа до края на годината, а от ръководството на мината успокоиха, че всички ще получат дължимите суми и обезщетения.

Мая Манолова, национален омбудсман: Да помоля депутатите да разгледат законопроекта, който заедно с миньорите внесохме на 8 януари тази година, който ще им даде възможност да се пенсионират при сегашния ред на 45 години и 6 месеца , а не да чакат още 12 години, за да се пенсионират.
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Нашата задача е да помогнем на оставащите без работа да се преквалифицират, ако е необходимо, и да им предложим чрез трудово посредничество работа. Разбирам, че и на ниво община вече вървят разговори с инвеститори с цел предложения за работа към миньорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания ще приеме кораба с мигранти, блокиран в Средиземно море
Испания ще приеме кораба с мигранти, блокиран в Средиземно море
Тежка катастрофа затвори Ришкия проход
Тежка катастрофа затвори Ришкия проход