НОВИНИ

Синдикатите внасят колективна жалба до Съвета на Европа срещу България

Колективна жалба до Съвета на Европа срещу България за нарушение на правото на колективно договаряне на заплати и условия на труд на държавните служители ще внесат КНСБ и КТ "Подкрепа" до края на другия месец. Това стана ясно на представянето на годишния доклад за трудовите нарушения на КНСБ.

Мина Петрова
от Мина Петрова
15:04, 11.06.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

От КНСБ допълниха още, че сред 142 държави от целия свят, България се нарежда в средата на класацията за редовни нарушения на трудовите права, както сред последните в Европейския съюз. От годишния доклад на синдикалната организация за трудовите нарушения става ясно още, че нарастват и сумите на неизплатените заплати в страната.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Този механизъм сработи преди десетина години и чрез него всъщност, българските управници бяха принудени да променят законите и да гарантират правото на стачка на работещи в здравеопазването, енергетиката и държавната служба. Това стана, припомням, пак по този дълъг ред, от който минаха 10 години, но от няколко години вече е факт и хората упражняват това право на стачка, когато имат естествено причини и готовност за това. Сега, явно трябва да минем пак по този път, за да могат и държавните служители да бъдат гарантирани при необходимост да договарят своите заплати и условията, при които работят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позицията на Вашингтон за разоръжаването на Северна Корея е непроменена
Позицията на Вашингтон за разоръжаването на Северна Корея е непроменена
В завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин взривни вещества
В завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин взривни вещества