НОВИНИ

В Япония беше извършена първата кражба на криптовалута

Хакери извършиха най-голямата кражба на криптовалута. Ударът е в Япония срещу най-голямата в Азия борса за дигитални пари Койнчек. Открадната криптовалута е на стойност 534 милиона долара. От борсата обявиха, че ще възстановят загубите на своите клиенти.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:42, 28.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Хакери проникват в системата на платформата Койнчек в 2 часа и 57 минути местно време в петък, но нерегламентираният достъп е установен едва 8 часа и половина по-късно.

Повечето от претърпените загуби са свързани с малко известната криптовалута НЕМ, която е 10 по големина на пазарен дял в света на дигиталните пари. Точният брой на засегнатите клиенти на Койнчек не е известен, но се смята, че те може да са около 260 000.

"Общите ми загуби са около 1 милион йени. Бях шокиран и сега ми е трудно да се доверя на виртуалните валути. Други хора може би също ще спрат да инвестират в тях."

Веднага след установяването на хакерската атака Койнчек замразява всички сметки и преустановява търговията с всички виртуални валути, освен с Биткойн. Откраднатите активи са били съхраняване в т.нар. "горещ портфейл", който е свързан с интернет, а не "студен портфейл", където средствата се съхраняват офлайн.

"Пари не трябва да се съхраняват на несигурно място. Не бих инвестирал освен ако няма сигурна платформа, която да предлага подобни услуги."

От компанията съобщиха, че ще изплатят загуби на стойност около 420 милиона долара. Друга борса за виртуални валути в Япония се срина през 2015 година след кражба на активи на стойност около 400 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Самоков избра проект за  нов център на Боровец
Община Самоков избра проект за "нов център" на Боровец
Родители сигнализираха БНТ, че е имало олимпиада въпреки епидемията
Родители сигнализираха БНТ, че е имало олимпиада въпреки епидемията