НОВИНИ

Вандали поругаха гроба на Стефан Стамболов

Дръзко посегателство над гроба на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища. Сигналът е подаден в централата на ВМРО от граждани, които вчера са видели паметника. По думите им той е разбит, а бронзовият бюст - откраднат. Още един гроб - на учения от БАН Андон Каблешков също е бил обект на посегателство. До момента не са ясни извършителите, а проверките по случая продължават.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:05, 18.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Само на няколко метра от централната алея се намира гробът на Стефан Стамболов. Преди два дни директорът на Гробищни паркове получава сигнал за поругани паметници. Единият е на великия български държавник. Монументът на Стамболов е разбит, а бронзовият бюст - откраднат. Гробът на Каблешкови, само на няколко метра от него, също е осквернен. Директорът информира веднага Второ районно управление. Оттам изпращат екип, който щателно проверява района.

Райна Божичкова, директор на общинско предприятие "Гробищни паркове" : Колите, които минават тук и нашите коли, и на охранителите те са с видеорегистратори. Проблемът е, че когато се минава с колата по алеята да прави обход, се вижда големият кръст, а понеже бюстът е около 20-30 см и то не се вижда. Трябва да се влезе вътре в самия парцел, за да се види.

Според общинския съветник Карлос Контрера има проблем със сигурността в гробищните паркове, въпреки положените усилия до сега. По думите му вина имат и полицаите.

Карлос Контрера, общински съветник в СОС: Най-вероятно това е дело на някой представител на групата от 40-50 души, които са добре известни на полицията и се занимават с бандитизъм в гробищата. Друг е въпросът защо за толкова години охранителна полиция на Второ районно не можа да ги залови и да събере годни доказателства тези хора да бъдат осъдени и изгонени от гробищата.

Площта на Централните софийски гробища е 824 декара. Всеки ден коли правят по 3-4 обхода и въпреки това месечно има по 14-15 сигнала за поругани гробове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават помощите за отопление през новия сезон
Увеличават помощите за отопление през новия сезон
Кандидатът за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев беше изслушан в НС
Кандидатът за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев беше изслушан в НС