НОВИНИ

Варна в очакване на новата година

Варненци ще са едни от първите, които ще посрещнат 2018-та у нас – на източната ни граница тя настъпва 18 минути по-рано, отколкото в София. На площад „Независимост“ вече е Светлана Ганчева - здравей, усеща ли се новогодишното настроение и кога ще започнат да се събират варненци за новогодишния концерт.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:46, 31.12.2017
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

Настроението във Варна е в унисон с греещата елха и ароматите на греяно вино и горещ шоколад, предаде репортерът на БНТ2-Варна Ива Георгиева. След десет вечерта, когато тръгнат безплатните автобуси, ще дойдат и празнуващите. БТР, Нели Рангелова, Алекс и Влади и варненката Гери–Никол са музикалният подарък тази година. За хората ще се погрижат ансамбъл „Варна“ и Берковската духова музика, а в полунощ ще започне осемминутната заря, в която има над 2 хиляди и 400 ефекта. С какво ще ни изненадат Момчил Кръстев и колегите му провери Ива Георгиева, вижте.

По-голям диаметър и височина на разпръскване на фойерверките - това са новите тенденции на пазара тази година. Хилядолистна върба, огнена хризантема, златна палма са само няколко от най-харесваните ефекти, които варненци ще могат да видят точно в полунощ.

Момчил Кръстев, собственик на магазин за пиротехника: Това са ефекти, които летят на височина от 250 до 350 метра от зоната, от която са изстреляни. Диаметърът на букетите обикновено е от 80 до 100 метра. Това, което е най-ефектното, което сме подговили като финал, разбира се, е комбинация от златно и червено. С един ефект, който се казва „падащ дъжд“ или „огнен водопад“. Има и друг ефект, който се казва „конска опашка“.

За обезопасяване на района ще бъде използван 8 тона пясък, а зоната на безопасност е максимално разширена. Над 800 огнени снаряда ще се изстрелят от специално укрепени мортири.

Момчил Кръстев, собственик на магазин за пиротехника: Имаме съответно едни кутии с така наречените пирокасети, които са с определен брой изстрели от 40 до 200 изстрела, които ще бъдат специално качени на две вишки, на две платформи зад сградата на съда, за да може да се компенсира височината и да се използват по-голям брой ефекти, които са по-ниски като височина. Винаги има някакъв потенциален риск някой от ефектите да не гръмне на мястото, на което му е определено, затова и ние укрепваме много добре материалите в специални железни касетки, укрепени допълнително с плоскости, с колани, с чували с пясък.

Момчил Кръстев, който се занимава с дизайн на празнични зари от 20 години, е планирал тазгодишното шоу в продължение на два месеца. И обещава на варненци истинска огнена фиеста.

След зарята и подаръците, за полунощ на 31 декември е задължителна наздравицата. Шампанското е част от традицията, но във Варна има достойна конкуренция – бира. Не каква да е, а жива, сварена на място от майстор-пивовар по класическа чешка рецепта. Валентин Лазаров отговаря на въпроса може ли бирата да конкурира шампанското в новогодишната нощ, вижте.

Заведения със собствени марки пиво, сварено на място са обичайна част от кулинарната карта на Европа, у нас още са новост. С която обаче варненци бързо свикват. В едно от заведенията в града вече работи собствена инсталация за производство на пиво по чешка рецепта, на което верните клиенти няма да изневерят – и заради вкуса, и заради атракцията.

Валентин Лазаров, пивовар: Това е най-прясната бира, най-истинската за мен и най-свежата. И на момента и за самите клиенти е интересно да видят къде става процесът. И като влезеш в заведението, когато се вари, то не е всеки ден – в седмицата един път се случва два дена подред и ароматът, който се носи в заведението, е невероятен.

За истинската бира са важни истинските съставки - малц, вода, хмел и мая. Един месец те правят магиите си в танковете за варене на пивото, а трайността му след това е около шест месеца. Но винаги свършва много по-бързо.

Валентин Лазаров, пивовар: Основното, което е, че при нас дрождите, маята - те не се убиват, те си остават. От там идва и качеството на бирата, както при киселото мляко.

Другите задължителни условия са безкомпромисната хигиена от началото до края на процеса и постоянният контрол от страна на майстора.

Валентин Лазаров, пивовар: През целия процес аз проверявам какво е състоянието. Точно този кран е, от който се вземат пробите. И тук е най-вкусната бира. Просто тази бира е като шампанското – това е естествената газировка.

Тази бира е тъмна, проверката показва, че с нея ще могат да се черпят именните на Ивановден, защото още не е готова. А за новогодишната нощ има не само традиционно светло пиво, но и червена бира – в тон с новогодишното настроение и украса.

Всъщност най-важното е настроението, затова независимо къде сте и с какво ще се поздравите за началото на 2018-та, от Варна Ви пожелаваме здраве и добро настроение, които да пренесете през цялата нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе в очакване на новата година
Русе в очакване на новата година
Благоевград в очакване на новата година
Благоевград в очакване на новата година