НОВИНИ

Кои са най-важните и интересни открития в света на науката?

Човечеството прогледна за събитията във вселената немислимо далеч във времето и пространството. Но също така успя да разбере важните, молекулни механизми на нашия живот. От пробив в лечението на Алцхаймер, до 3D принтер, който може да отпечата напълно функционална човешка кожа. Какви са най-важните и интересни открития - вижте класацията на учените от от „Лаборатория за слава“ и Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:25, 31.12.2017
5841
Чете се за: 01:50 мин.
Още

ПОДМЛАДЯВАНЕ

Учените успяха да върнат времето и да подмладят стари клетки. С това доказаха как действа отдавна заподозрения за това ресвератрол, съединение което се намира естествено в червеното вино и боровинките. Под негово въздействие, стари клетки започнали да се делят като млади и хромозомите им си върнали предишната активност. Оказва се, че ресвератролът събужда гените, които с възрастта постепенно изгубват част от функциите си.

Божидар Стефанов, химик: Откритието още не е потвърдено от други учени и затова съм склонен да бъда скептичен. Когато то се потвърди ще се окаже не само ключа към дълга младост но и към спокойни старини. А до тогава най-малкото е едно добро извинение да пием повече червено вино и да ядем повече тъмен шоколад. Наздраве! За млади старини!
;

РЕДАКЦИЯ НА ГЕНИ

За първи път бяха отстранени мутации в човешки ембрион. От както беше открита технологията за генно редактиране, учените мечтаят именно за това - да лекуват генетични заболявявания. И първият им опит е с мутация, която предизвиква удебеляване на част от сърцето. Сперматозоид с такъв ген е инжектиран в яйцеклетката заедно с ензима, който играе ролята на ДНК ножица. Тя успява да отстрани мутацията в 70 процента от зародишите.

Недялка Аценова, молекулярен биолог: Навлизането на генната редакция в практиката със сигурност няма да е скоро. Освен чисто техническите проблеми, учените трябва да гарантират пред обществото, че няма да отворят кутията на Пандора и генните технологии няма да ни променят до неузнаваемост.
;

ВИРУСИ СРЕЩУ РАКА

Изследователи в Швейцария синтезираха изкуствени вируси, които могат да бъдат използвани срещу рак. Дизайнерските вируси атакуват туморните клетки, като ги променят по такъв начин, че те вече могат да се разпознаят от собствената имунна система като враг. Тя се активира и изпраща към раковите клетки убийци.

;

ВРЕМЕВИ КРИСТАЛИ

Физици получиха нов тип структура на материята, която все още не разбират докрай. Кристали, които се повтарят освен в пространството, но и във времето. Голям пробив, като се има предвид, че идеята за т.нар. времеви кристали е твърде нова - предложена преди 5 години от нобеловия лауреат Франк Уилчек.

Стефан Николов, физик: Времевите кристали са вълнуващи, защото са толкова нови, че още не ги разбираме напълно - тепърва ще научаваме повече за тях. Може би ще подобрят компютрите ни или часовниците или пък ще са първа стъпка към нови, уникални приложения.
;

КИЛОНОВА

За първи път астрономите наблюдават сливането на две неутронни звезди в килонова. Макар и видима сега, тази грандиозна космическа катастрофа е станала на 130 милиона светлинни години от нас, или по времето на динозаврите. Килонова беше засечена от детекторите Лайго чрез гравитационните вълни, които предизвика и то в оптичния им диапазон. Или за първи път уловихме и фотони от мястото на събитието.

Златина Димитрова, химик: Една голяма мистерия в науката намери своето потвърждение - как са се появили тежките елементи като злато и уран. До този момент, елементите, за които бяхме сигурни как се образуват са тези до желязо. При сливането на двете неутронни звезди се е отделил облак от златен прах с размер няколко пъти по-голям от този на Земята. Е, може би някой ден някоя далечна извънземна цивилизация ще прави украшенията си с благородни метали, получени при тази експлозия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив в очакване на новата година
Пловдив в очакване на новата година
Най-големите печеливши и губещи на 2017 година
Най-големите печеливши и губещи на 2017 година