НОВИНИ

Венецуела в огън и сблъсъци след обявен от Мадуро режим на тока

Разгневени венецуелци гориха барикади в близост до президентския дворец в Каракас и в други части на страната по време на протести за постоянните прекъсвания на електрозахранването и недостига на питейна вода в резултат на двете големи прекъсвания на тока този месец.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:24, 01.04.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света
венецуела огън сблъсъци обявен мадуро режим тока

Ситуацията доведе до разочарование от правителството на президента Николас Мадуро и късане на нервите, след като училищата и голяма част от националната търговска мрежа бяха преустановени заради проблеми с обществените услуги в продължение на почти три седмици.

Протестиращите, някои от които носещи камъни и с покрити лица, гориха гуми и дънери на дървета по протежение на целия център на Каракас, искайки от Мадуро да подобри ситуацията.

„Тук се борим за вода и електроенергия, двадесет и няколко дни сме без вода“, казва 32-годишният Йофре Гамез. "Включват електрозахранването за два часа, след това го изключват отново през нощта, то идва на следващия ден за половин час и след това отново изгасва - уморени сме от това."

Свидетели съобщиха за Ройтерс, че се чуват изстрели сред демонстрантите. Една жена беше ранена от изстрел, който приписва на проправителствени банди. Подобни протести се проведоха и в други части на страната, включително централния щат Карабобо, където демонстрантите изгаряха гуми и блокираха пътища, според свидетели.

;

Правозащитната група Penal Forum заяви, че 12 души са били арестувани в общонародния протест срещу обществените услуги. Венецуела преживя продължило седмица прекъсване на електроенергията, започнало на 7 март, което остави болниците неспособни да се грижат за пациентите и магазините, раздаващи храна с изтичащ срок на годност преди да се развали.

Токът отново прекъсна на 25 март и оттогава липсва с малки промеждутъци. В телевизионно предаване в неделя вечерта Мадуро обяви 30-дневен "режим на тока, който да балансира процеса на генериране и захранване на потреблението". Той не даде повече подробности как ще се случи това.

Министърът на информацията Хорхе Родригес заяви в изявление, че училищните дейности, които бяха отменени през по-голямата част от миналата седмица, ще останат преустановени. Бизнесът ще работи само до 14:00, каза той. Правителството предложи разнообразни обяснения за прекъсванията на електрозахранването, вариращи от кибератаки, подкрепяни от Вашингтон, до снайперисти, свързани с опозицията, причинили пожари в главната водноелектрическа централа на страната.

Критиците настояват, че това е резултат от повече от десетилетие корупция и некомпетентно управление на енергийната система, която покойният социалистически лидер Уго Чавес национализира през 2007 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След въвеждане на тол системата: транспортните разходи се увеличават до 32%
След въвеждане на тол системата: транспортните разходи се увеличават до 32%
Медиен съветник от Сенегал е новият говорител на Макрон
Медиен съветник от Сенегал е новият говорител на Макрон