НОВИНИ

Виенска печатарска преса получи като дарение Историческият музей в Клисура

Историческият музей в подбалканския град Клисура получи ценно дарение от Българската армия - виенска печатарска преса, която е една от първи внесени след Освобождението от родоначалника на книгоиздаването в България Христо Г. Данов. Уникалното е, че тя е все още работеща и през 19-ти век на нея е бил отпечатан първия вестник.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
22:09, 15.08.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Печатарската преса тежи почти тон, и е на повече от 150 години. Внесена е в България през 1878-ма от видния клисурски книжовник и учител Христо Г. Данов с помощта на временното руско управление.

Стоян Иванов - директор на Исторически музей - Клисура: Това, което е любопитното и безценното за нас е възможно, на тази печатарска машина да е отпечатан първия вестник "Марица" в Следосвобожденска България. Надявам се след време да успеем да покажем на младите хора, на децата как е ставал самия процес на отпечатване на книгите, които Данов през целия си живот отпечатва.

Досега пресата е била съхранявана във военното поделение в Казанлък. До 2000 година се е използвала за нуждите на армията. С нея е работил Валентин Денев.

Валентин Денев: Ведомости за бойната готовност, от етикетчето на войника на леглото и на шкафчето му до самите документи които са били необходими за занятия.

Ценният експонат беше докаран на части до музея в Клисура по повод 190-ата годишнина от рождението на Христо Данов. Дни след това пресата бе прецизно сглобена от човека, който години наред се е грижил тя да работи.

Валентин Денев: Плача от радост, исках да бъде някъде в музей или някъде в сграда, в която да бъде по този начин, туй не може да достигне модерните печати, но все пак перото с което е писана азбуката не може да се замести с химикала.

Експонатът вече ще допълва специално отредения кът за Христо Данов в музея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самоубийствен атентат в Кабул отне живота на близо 50 души
Самоубийствен атентат в Кабул отне живота на близо 50 души
Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви
Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви