НОВИНИ

Виенски икономически форум се проведе в София

Темата за Западните Балкани продължава да е в центъра на вниманието след вчерашната среща на върха в София. На 14-о поредно издание на Виенския икономически форум, който е в рамките на Българското председателство, страните обсъдиха не само политическото си сътрудничество, но и възможностите за инвестиции и развитие на общ пазар. Премиерите на страните от Западните Балкани отново благодариха на България за посредническата ѝ роля по пътя им към Европейския съюз.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:15, 18.05.2018
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Дипломатически успех, който не само е насочил вниманието на страните от Европейския съюз към Западните Балкани, но и е събрал на едно събитие политици от региона, за които доскоро е било немислимо да са на едно място. Така премиерът Бойко Борисов оцени Срещата на върха при откриването на Виенския икономически форум днес.

Бойко Борисов, министър-председател: Мисля, че от срещите в София много от нашите лидери си тръгнаха с по-различно мнение. Дойдоха много предубедени и аз истински се радвам.

Премиерът получи благодарности за срещата от всички премиери, дошли днес на форума.

Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: Ние сме в процес на присъединяване вече от шест години, но не бяхме чули някой да говори за това преди началото на председателството на Европейския съвет на България.

Специално внимание Бойко Борисов обърна и на срещата Гърция-Македония и общото послание, дошло след нея.

Бойко Борисов: А като дойдоха вчера Ципрас и Зоран Заев, все едно папа избраха. Имаме новина - ще се разберем за името, всички пляскат, знаете ли колко беше приятно. Надяваме се скоро това да бъде факт, за да може да тръгне и Македония по пътя за присъединяване към НАТО. И сами със своето единство, с това да покажем, че егоизмът на Балканите е изчезнал.
Еди Рама - премиер на Албания: "Бойко, благодарение на теб вчера беше много добър ден, трудна любов, но така и трябва да бъде. Едно е сигурно, те имат магистрали, имат скоростни пътища, имат подземни железници, но никога няма да имат нашето усещане за живота и за хората. Така че мисля, че можем да допринесем с малко радост в тяхната империя."
Ана Бърнабич: "Мога да се съглася с Еди. Мисля, че Европа наистина сплотява региона по начин, който досега не съществуваше.Напълно разбирам Еди Рама, Сърбия застава зад Албания, мисля че Албания заслужава начало на преговорите".
Зоран Заев - премиер на Македония: "Аз и приятелят ми Еди Рама имахме за основна цел да убедим особено президента Макрон и премиера Рюте, с които имахме разговор. Президентът Макрон попита премиера Рама защо искате да станете членове на Европейския съюз, преди това трябва да извършите реформи, да сте по-подготвени. А той отговори - това е като преди брака, ние просто много го искаме, може и да съжаляваме след това. Това, разбира се, е шега. Ние много вярваме в европейските ценности."
;

На икономическия форум днес бяха разгледани три основни приоритета. Изграждане на пътища и жп инфраструктура, енергийна и дигитална свързаност. По думите на Бойко Борисов там където има добре работеща енергетика и инфраструктура, няма бомби.

Бойко Борисов: Това че се организира финансиране хибридно към този момент от Европейската банка, Световната банка, Европейската национална банка, частния сектор, бюджетите на страните, грандовете от ЕС, работещите или изграждащите се ТОЛ системи, които ще дадат възможност след това да се изплащат заемните пари. Това води до оптимизъм. Исторически може да сме различни, религиозно може да сме различни, може да имаме спорове. Едно е ясно - мирът и това да направим Балканите строителна площадка.
Рамуш Харадинай, министър-председател на Косово: За нас икономиката, за нашия регион, означава почти всичко. В Косово ние се нуждаем всички един от друг, имаме нужда от решения, но също така и имаме нужда от хора, които взимат решения и са отдадени, със силна позиция както Бойко за развитието на Балканите.

Българският премиер от своя страна се зарече, че дори и след eвропредседателството темата за Западните Балкани и икономическото сътрудничество с тях ще продължи да бъде приоритет за страната ни. След форума днес той проведе двустранни срещи със своите колеги от Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Братът на Йоан Матев не пожела да свидетелства срещу него
​Братът на Йоан Матев не пожела да свидетелства срещу него
Внесоха в НС предложение за рестарт на АЕЦ Белене
Внесоха в НС предложение за рестарт на АЕЦ "Белене"