НОВИНИ

България е единствената държава членка на ЕС без регламент за частния фалит

България е единствената държава членка на Европейския съюз без регламент за частния фалит. Това каза във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, която се включи в международна конференция за процедурите по несъстоятелност. Според участниците в срещата, е необходим общ европейски регламент по темата, който да важи за всички държави.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
16:10, 18.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Само у нас през 21 век съществуват вечни длъжници, коментира евродепутатът Емил Радев, който е инициатор на срещата.

Емил Радев, евродепутат: Когато в един момент, доходите ти не стигат да се изплатят реалните задължения и в даден момент ти да изискаш спиране на изплащането, разсрочване за даден момент, така че с доходите си примерно за 2-3 години да можеш да погасиш кредита". Ако пък нямаш имущество вече, пък имаш големи задължения, а доходите ти не стигат в даден момент ти да бъдеш освободен от тези задължения, разбира се с нужните рестрикции.

Според правосъдния министър Цецка Цачева дали частният фалит ще влезе в сила чрез отделен закон или с поправки на вече съществуващи нормативни актове, зависи от усилията на работна група в широк състав. Необходим е обаче ясен регламент за това производство.

Цецка Цачева: България е единствената държава членка на ЕС, която няма подобна разписана процедура. Много работа са положили екипите и на предходните две председателства - Малта и Естония, но и българският екип в момента. Позитивното е, че е отчетена необходимостта от повече хармонизация на тези правила, като се държи сметка за гъвкавия подход, а именно отчитайки националните особености на законодателството.

На конференцията във Варна беше представено и изследване, според което заради различните законови процедури по обявяване в несъстоятелност, 50 процента от предприемачите в Европа се колебаят да започнат нов бизнес, страхувайки се от фалит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руското посолство в Лондон иска среща със Скрипал
Руското посолство в Лондон иска среща със Скрипал
Спекулации за името на Македония след срещата Ципрас-Заев в София
Спекулации за името на Македония след срещата Ципрас-Заев в София