НОВИНИ

Прокуратурата: Висока скорост е причинила дерайлирането на влака

Влакът е навлязъл в гарата със скорост 78 км/ч , при ограничение 40 км/ч. Установено е по секунди движението на влаковата композиция, като навлизайки в отклонението, където е трябвало да изчака пътнически влак, с тази скорост е предизвикано дерайлиране. Една цистерна се е разхерметизирала, което е довело до изтичане на газ във въздуха.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:20, 19.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Влакът е дерайлирал заради превишена скорост, категорични са от прокуратурата. Композицията навлиза в отклонението на гарата, където е трябвало да изчака пътнически влак, с близо 2 пъти над допустимата скорост. Взривът настъпва около 2 минути и половина по-късно. При последвалото преобръщане на цистерните, те се удрят помежду си, чупят се и една от тях се разхерметизира. През отвор в долната част започва интензивно изтичане под налягане на голямо количество газ. Той се разпространява във въздуха и се разнася от силния вятър, влиза през прозорците и вратите на къщите. В една от тях, в детската стая гори печка на дърва.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
Двамата машинисти от първия локомотив са подведени под отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост на 7 души и наранявания на 26. Те ще бъдат задържани първоначално за 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура-Шумен. Арнаудова уточни, че Радослав Петков и Димитър Михнев са открити в психиатрично заведение в Русе, откъдето са били отведени в ареста. Ще бъде изследвано психическото им състояние, за да се установи дали са вменяеми.

Настъпването на инцидента не е само по вина на двамата машинисти отговорност, така че кръгът от обвиняеми не е изчерпан и предстоя събиране на много доказателства.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор обясни, че третият машинист засега няма да бъде обвинен, защото не е имал възможност да влияе върху скоростта. Това са първоначални становища, базирани на експертни справки, уточниха от държавното обвинение. Възложени са още много експертизи, които да изяснят пълния механизъм на катастрофата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стажанти донесоха на фирма приз Работодател на годината
Стажанти донесоха на фирма приз "Работодател на годината"
Френският съд призна Кристин Лагард за виновна по делото за арбитража Тапи
Френският съд призна Кристин Лагард за виновна по делото за арбитража "Тапи"