НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка (ВИДЕО)

Вицепремиерът Валери Сименов е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов и събра журналисти на извънредна пресконференция в Министерския съвет. Пред тях той обяви кои са основните мотиви да вземе решението за оттегляне от поста.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 16.11.2018 (извънредно)
11385
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
Валери Симеонов, вицепремиер в оставка: Причините да депозирам оставката си като вицепремиер са продължаващата медийна кампания, особено през последните два дни, която като продължение на кампанията спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред МС, но продължението вече поставя акцент не върху моята личност в качеството на заемания пост, а и върху народни представители от НФСБ, пак по същия начин с частично публикуване на изказвания и вменяване на вина на мои съпартийци. Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили.

Валери Симеонов допълни, че не подава оставката си под натиск, а го прави, за да не нанася вреди върху управлението на страната, което определи като изключително успешно. И подчерта, че решението му е лично.

Валери Симеонов, вицепремиер в оставка: Наясно съм, че тази кампания удря върху рейтинга на правителството и се превръща в пречка за управлението - това аз не мога да си позволя, повтарям - не става въпрос за моята личност, а за управлението на България, на което аз не мога да тежа като воденичен камък и да създавам предпоставки за протести и атаки. Не ми е детската мечта да бъда премиер и съм заел този пост по настояване на моите партньори да бъда като гарант. Повтарям - не ми е самоцел, не съм си и помислял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да вади някакви облаги. Моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание, поне частично. Няма никаква драма, правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под натиск, решението съм го взел още днес следобед след като съм се консултирам с НФСБ.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов идва след 26 дни на протести от страна на майките на деца с увреждания. Включително и тази вечер, те се събраха пред Министерски съвет с категоричното искане Симеонов да се оттегли от поста.

Протестите започнаха след скандално изявление на вицепремиера, че майките държат пред парламента "уж болните си деца". След съвещание на Коалиционния съвет обаче, Симеонов направи публично извинение към майките и заяви, че съжалява за думите си.

Майките на деца с увреждания обаче не приеха поднесеното извинение и продължиха протестите с настояване за оставката на Симеонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внася в НС 30 000 подписа за преизчисляване на пенсиите
БСП внася в НС 30 000 подписа за преизчисляване на пенсиите
След 17 декември купуваме електронни винетки
След 17 декември купуваме електронни винетки