НОВИНИ

Внесена е жалба срещу социални мрежи заради новите правила за личните данни

Председателят на българската комисия за защита на личните данни Венцислав Караджов беше избран днес в Брюксел за зам.-председател на Европейския комитет за защита на личните данни. Органът ще следи как се спазва новото европейското законодателство, което е в сила от днес. Вижте прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 25.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Появиха се информации от Америка, че много от сайтовете на вестници там са блокирали своите европейски потребители заради новия регламент за защита на личните данни. Вече има и първи жалби. Австрийски адвокат внесе оплакване срещу Фейсбук, Инстаграм, Whatsapp и др. социални мрежи за това, че принуждават своите потребители да се съгласят с новите правила, а това, според него, е незаконно.

От Брюксел казаха, че новият регламент със сигурност не е перфектен, но е най-доброто, което досега е правено в областта на защитата на личните данни. В тази връзка тук заработи и новият Европейски комитет за защита на личните данни с българско участие в неговия борд. Той ще следи как се спазва този регламент в 28-те държави членки.

Андреа Йелинек, председател на Европейския комитет за защита на личните данни: Общият регламент връща на гражданите контрола върху личните им данни. Защитата на личните данни е основно право, и балансът е бил нарушен. Все пак Общият регламент е възможност и за бизнеса, да предложи защитата на личните данни като уникална оферта в съответния бранш, за потребителите и клиентите. Комитетът ще работи за гарантиране на този баланс.
Макс Шремс, австрийски адвокат: Регламентът казва съвсем изрично, че трябва да дадете съгласието си наистина свободно, това значи да имате избор да или не. Много от тези компании сега някак си ви принуждават да се съгласите с новата политика за данните, което е напълно против закона.

Ако имате въпроси по този нов регламент, може да се обръщате към Комисията за защита на личните данни у нас.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици се включиха в състезанието „Пазим езика си“
Ученици се включиха в състезанието „Пазим езика си“
Премиерът Борисов беше приет на аудиенция при папа Франциск
Премиерът Борисов беше приет на аудиенция при папа Франциск