НОВИНИ

Премиерът Борисов беше приет на аудиенция при папа Франциск

Днес по време на аудиенцията при главата на Римокатолическата църква във Ватикана премиерът Бойко Борисов връчи официална покана на папа Франциск за посещение в България. Светият отец прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна. В състава на делегацията в Рим бяха представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 25.05.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Швейцарски гвардейци посрещнаха българския премиер във Ватикана с военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом.

Преди аудиенцията с делегацията министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Премиерът Борисов благодари на папа Франциск за топлия прием във Ватикана и за възможността за честването на делото на Светите братя Кирил и Методий. В писмената покана за визита у нас е записано, че в България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания, а като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно - по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него - за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа.

;

В поканата си към Негово светейшество премиерът Борисов каза още, че визитата му в България би била повод за кураж и вдъхновение сред младите хора.

На среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин премиерът обсъди сроковете, в които може да бъде осъществена визитата на папата у нас.

Бойко Борисов, министър-председател: Най-малко им трябват пет месеца, за да подготвят посещение на папата. [...] Всъщност, за да няма спекулации - целта на едно подобно посещение на папата, веднъж е да не пада темата за Западните Балкани, да успеем да я задържим на достатъчно високо и по-високо ниво в световното внимание. И аз мисля, че той точно това разбра - с неговото влияние и неговата благословия за мир. Ние нищо друго не искаме. Искаме просто да има мир на Балканите.
;

Бойко Борисов отново подчерта и огромния принос на българския народ за разпространението на славянската писменост и култура.

Бойко Борисов, министър-председател: Просто е имало години, в които това не е било хубаво да се говори. И ще ги питам защо сега не го говорим. Защото сега други да не разсърдим сигурно. Така че действително българите могат не само да се гордеят, но и всички ние сме призвани да накараме историците да разкажат много по-добре на децата, на идните поколения, да го помнят това нещо.

Подаръците на премира Бойко Борисов за главата на Римокатолическата църква бяха картина, изобразяваща покровителя на българския народ св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

Дарът на Папа Франциск пък беше плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

Веднага след българската делегация при папа Франциск влезе македонската, водена от премиера Заев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внесена е жалба срещу социални мрежи заради новите правила за личните данни
Внесена е жалба срещу социални мрежи заради новите правила за личните данни
ЕС извади две страни от черния списък на данъчните убежища
ЕС извади две страни от черния списък на данъчните убежища