НОВИНИ

Влезе в сила новият регламент за защита на личните данни

Новите и по-строги правила за защита на личните данни ще важат за всички държави- членки на Европейския съюз. Регламентът GDPR засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват лични данни. Новите правила обаче предизвикват и редица въпроси относно тяхното прилаганеТихомир Игнатов по темата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:59, 25.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Новият регламент задължава частния бизнес и държавната администрация да обработват и съхраняват личните ни данни при по-високи нива на сигурност, за да няма течове на информация. За целта се обучават специални служители, които да отговорят за спазването на регламента.

При смяна на мобилен оператор, например, всеки може да поиска да бъде заличен от базата данни на предишния си оператор.

адвокат Гинка Христова, председател на Международен правен център: Може да искате информацията за вас да бъде заличена от техните масиви по повод на рекламни материали, които да ви изпращат, промоции по повод маркетинговата им дейност.
;

В столичното 119 училище обаче приемат новия регламент с притеснение. След броени дни списъците за прием в 1 клас ще изглеждат по различен начин.

Диян Стаманов - директор на 119 СОУ: Вместо да си видят имената децата ще трябва да видят някакви други символи. При мен например ще бъде с входящи номера, което според мен преобръща начина на общуване помежду ни.

В детските градини пък ще се изисква изрично съгласие на родителите за публикуване на снимки в социалните мрежи.

Цанко Цолов - член на Комисията за защита на личните данни: Няма нормативна база, която да определя какво да се публикува във Фейсбук страницата на детската градина. Тук съм склонен да кажа, да. На някакъв етап трябва да имаме съгласие на родителите.
;

Сериозни са и притесненията на фотографите, които настояват за ясен регламент.

Евгени Димитров - фотограф: Трябва да претичам с едно огромно тесте с декларации за всичките хора, които се виждат на снимката. От всеки един трябва да му взема името и данните и той да даде съгласие, след което да тичам при президента и той да ми се подпише. Хората с апарати отсреща в публиката трябва да направят същото с мен. Физически това не е възможно.

Срокът за общественото обсъждане на закона за прилагане на новите правила изтича в края на този месец.

;

В хотелите - личните данни, които се събират на рецепцията остават същите. Клиентите обаче трябва да дадат изричното си съгласие имейлът им да се използва за обратна връзка.

адвокат Гинка Христова, председател на Международен правен център: Моят съвет е, че трябва да знаят, че те имат правото личната им информация да не се разнася навсякъде и обработва от всеки без те да знаят и искат.
Цанко Цолов - член на Комисията за защита на личните данни: Смисълът на регламента е не да спре обработката на данни, а да даде шанс на бизнеса как законосъобразно да го извършва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът гледа мярката за неотклонение на шефа на КАТ-Благоевград
Съдът гледа мярката за неотклонение на шефа на КАТ-Благоевград
Болници сигнализират за намалени бюджети за април
Болници сигнализират за намалени бюджети за април