НОВИНИ

Цената на водата поскъпва

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. Той уточни, че това е заложено още преди две години с гласуването на Стратегия за развитие на отрасъл "Водоснабдяване и канализация".

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 14.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Има основание цената на водата да се повиши не само в София, но и на други места в страната. Това заяви председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Има аргументи, които сочат, че това трябва да се случи, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата.

Според инж. Иванов това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация.

За София концесионерът обмисля поскъпване на водата с 20 процента. В момента най-скъпа е водата в Търговище. - 2.66 лв. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените, допълни още инж. Иванов.

Инж. Иванов заяви, че въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма, цената на водата на някои места ще се вдигне.

"Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото има вече допълнени съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи", каза той.

По отношение на чистотата на водата, председателят на българската асоциация по водите заяви, че като цяло питейната вода е чиста. Има проблеми в по-малките населени места, където се срещат тежки метали и трябва да се обърне по-голямо внимание. В Сливен и Шумен няма пречиствателни станции и може да има замърсяване.

Вижте целият разговор във видеото:


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диян Стаматов: Няма да се променя нищо, свързано с български автори
Диян Стаматов: Няма да се променя нищо, свързано с български автори
Хиляди приветстваха папа Франциск пред базиликата в Мексико
Хиляди приветстваха папа Франциск пред базиликата в Мексико