НОВИНИ

Военната прокуратура ще проверява отказа да се разследва одита на ВМА

Военната апелативна прокуратура ще проверява дали е правомерен отказа за образуване на дело по одита на ВМА, установил фирма имаща връзка с дъщерята на министъра. Наблюдаващият прокурор Адалберт Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер. Не е ясно, обаче, защо одиторите и прокурорите не са пренасочили преписката към другите компетентни институции - Държавната финансова инспекция и Комисията за установяване на конфликт на интереси. Одитният доклад във ВМА, заради който здравният министър подаде оставка, установява и други нарушения в договорите на болницата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:37, 31.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В съобщението на прокуратурата се казва, че в одитния доклад липсвали констатации за поръчки на ВМА, печелени от фирми, ръководени от свързани лица. Точно обратното твърди доклада. Одиторите са засекли случаи на фирми с един и същи собственик на търг за отдаване под наем на помещение.

Освен това става ясно, че последните три години ВМА прави нереално планиране на приходите си, като ги реализира едва на 30 процента. Това от своя страна поставя в затруднение бюджета на Министерството на отбраната. Много договори са сключвани без осигурено финансиране, с риск да се формират нови дългове.

Докладът все пак отбелязва и някои положителни тенденции. Като намаляване на дълговете на болницата от 96 до 14 милиона. Част от дълговете или 52 милиона са покрити с безлихвен заем от Българска банка за развитие, като 20 милиона вече са погасени с постановление на Министерския съвет.

След като прокурорът не открива данни за престъпление по одита, той би трябвало да го препрати за проверка на установените нарушения по компетентност - в случая към Комисията за установяване на конфликт на интереси и към Държавната финансова инспекция. Но и от двете институции днес отказаха да дадат информация - дали докладът им е бил препратен и дали сега биха се самосезирали за проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Светлина в тунела
ДРУГИТЕ новини: Светлина в тунела
Мадрид не коментира речта на Карлес Пучдемон
Мадрид не коментира речта на Карлес Пучдемон