НОВИНИ

Все още има голям шанс Тодор Владимиров да оцелее

Продължава издирването на изчезналия в Стара планина турист. Тодор Владимиров е в неизвестност от понеделник около обед. Днес в операцията се включиха служители на Национален парк "Централен Балкан", както и спасители от Пловдив, Ловеч и Троян.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
12:20, 15.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

От 9 часа сутринта 4 екипа на планинската спасителна служба отново претърсват склоновете на планината. Няколко групи от различни изходни точки вървят към хижа „Левски".

Георги Гугушев - служител на парк „Централен Балкан": Ще търсим над хижа Добрила, там има стари селскостопански постройки, може да се скрил там.

Христо Стаменов - Планинска спасителна служба Карлово: Няколко групи тръгваме, колегите от Троян ще преминат билото и ще се опитаме да обхванем по-голям периметър.

Основното предположение е, че Тодор се е изгубил и е потърсил скривалище, за да може екипировката да го предпази от ниските температури. Последното му телефонно обаждане е от район в близост до връх Жълтец. То е засечено само от една клетка на мобилен оператор, а това не позволява мястото му да бъде локализирано с голяма точност.

Кеазим Козерев - служител на Национален парк "Централен Балкан": Това ми е радиостанцията, а това джи пи ес - без тези уреди няма как да се качим горе.
Антон Минев, заместник - кмет на Карлово: Ситуацията е много сериозна, надявам се днес да се стигне да щастлива развръзка.

Спасители и служители на парк Централен Балкан ще разчитат на опита си да открият изгубения планинар, защото армията и полицията днес няма да се включат в издирването. Анализът на обстановката показва, че участието им няма да е ефективно. Времето е изключително лошо, по високите части на Балкана духа силен вятър, има мъгла и снеговалеж. Лошите метеорологични условия не позволяват да излети и военния спасителен хеликоптер.

Христо Стаменов: Започва силен вятър, вече усещането за температурата е като минус 20 градуса.

Все още има много голям шанс Тодор Владимиров да оцелее. Това каза в Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе. Според него Тодор има опит, оборудван е с палатка, спален чувал и храна. А слизането от билото на Стара планина в лошо време отнема няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Вероятността за съставяне на кабинет с мандата на РБ е 20:80
Цветан Цветанов: Вероятността за съставяне на кабинет с мандата на РБ е 20:80
Кога ще се приберат у дома жителите на Хитрино?
Кога ще се приберат у дома жителите на Хитрино?