НОВИНИ

Ще разреши ли Великобритания зачеването на бебе с трима родители?

Във Великобритания днес ще стане ясно дали ще бъде дадена зелена светлина за раждането на деца с ДНК на трима родители. По въпроса трябва да се произнесе местният регулаторен орган за репродуктивно здраве.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
09:52, 15.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Разрешение за зачеване на бебета с ДНК от трима родители вече беше дадено от експертен комитет преди две седмици. Причината да бъде одобрен спорният метод е медицинска - така ще бъде избегнат риска от предаване на сериозни заболявания, предавани по наследство, като синдрома на Лий - болест, която засяга централната нервна система.

Експерименталната технология комбинира ДНК от две жени с ДНК от мъж с цел да се предотврати предаването на наследствени болести от майката и ще бъде използвана за първи път през 2017 година. Благодарение на новия метод, засегнатата митохондрия в клетките на бебето ще се заменя с тази на втората майка.

Всяко дете, родено благодарение на тази процедура, ще запази почти изцяло ДНК-то на родителите си, като само 0,1% от генетичното наследство ще отговаря на това на жената донор.

Парламентът одобри метода през февруари миналата година, като по този начин Великобритания стана първата страна, която го прие със закон. Препоръките на учените, обаче, трябва да бъдат одобрени от регулаторния орган за репродуктивно здраве, преди да се започнат клинични изпитания.

По-рано тази година, първото бебе с трима родители се роди в Мексико.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Еврозоната замразява мерките за гръцкия дълг ​
​Еврозоната "замразява" мерките за гръцкия дълг ​
Хакерска атака засегнала над 1 млрд. акаунта на Yahoo през 2013 година
Хакерска атака засегнала над 1 млрд. акаунта на Yahoo през 2013 година