НОВИНИ

Всяко десето дете в България се ражда недоносено

Бебе, родено с тегло 490 грама, е било спасено от екипа на Неонатологичното отделение в Русе. Преждевременните раждания у нас се увеличават. Според статистиката, всяко десето дете в България е недоносено.

bnt avatar logo
от Силва Агопян
16:16, 17.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Всяка година в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс се грижат за повече от 160 недоносени бебета. Роденото 490 грама момиченце е транспортирано до столичната детска педиатрия и за два месеца вече тежи килограм и половина. Появилите се преждевременно на бял свят деца са по-уязвими и предразположени към инфекции и усложнения. Затова им се отделя специално внимание, включително и кенгуру грижи.

Д-р Лиляна Ташкова, началник на Неонатология към Акушеро-гинекологичен комплекс Русе: "Имаме много добър ефект. Всъщност това е контактът на майката с детето, целта е да не се прекъсва този контакт. Изключително емоционално събитие. Това е радост за майката.

Според доктор Ташкова, причините да се увеличава броят на недоносените бебета са различни заболявания на майката или проблеми по време на бременността.

Д-р Лиляна Ташкова, началник на Неонатология към Акушеро-гинекологичен комплекс Русе: Има усложнения. Най-честите са, които засягат неврологичното развитие на детето, съответно увреждане на зрението, слуха, хронично белодробно заболяване.

С всичко това екипът се справя, благодарение на модерната апаратура, получена като дарение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилно е състоянието на жената, върху която падна парче от строеж
Стабилно е състоянието на жената, върху която падна парче от строеж
Прогнозата за времето през почивните дни
Прогнозата за времето през почивните дни