НОВИНИ

Втори семестър под въпрос за Техническия университет

Летният семестър в един от факултетите на Техническия университет в София може да не започне. Оказва се, че голяма част от преподавателите в най-желаните специалности са достигнали регламентираните 600 часа, които са платени от висшето училище. Останалите лекции се явяват доброволен труд. Преподавателите се заканиха да не влизат в часовете след изпълнението на плана, а студентите заплашиха, че няма да платят семестриалните си такси и ще излязат на протест.

bnt avatar logo
от Владимир Христовски
20:41, 15.02.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Вторият семестър във факултета, който създава едни от най-добрите IT специалистите у нас, започва с напрежение. Причината е в системното надвишаване от преподавателите на определените по програма часове, заради големия брой студенти.

В хорариума официално са заложени 300 часа за обучение и още 300 на хонорар. В действителност лекторите често имат над 1000 часа, като разликата между планираните и допълнително заработените не им се заплаща. С всяка изминала година студентите стават все повече, а преподавателите- все по-малко.Затова са категорични, че няма да отстъпят от исканията си за назначаване на още хора.

Антония Ташева, гл. асистент във ФКСУ на ТУ-София: Ще спра когато станат 600 часа, защото искам моят глас да бъде чут и не искам да бъда третирана от ръководството като роб.

Влизаме в упражнение на студенти от трети курс "Компютърно и софтуерно инжинерство", за да ги попитаме какво ще предприемат,ако лекциите бъдат прекратени.

Иво Жулев, студент: Задължително ще има стачка. Понеже няма как без този семестър. Трябва да завършим.

Студентският съвет застава зад преподавателите си и идеята за ефективен протест.

Момчил Николов, председател на Студентски съвет в ТУ: Ще изчакаме още няколко дни или седмици, за да видим как ще се развие проблемът и ако няма адекватно решение всички колеги ще се обединим и ще предприемем съответните мерки.

Някои от студентите вече са заявили,че няма да си платят таксата,докато не им бъде гарантирано, че семестърът ще се проведе.

Преди няколко дни деканът на факултета Даниела Гоцева е издала заповед, с която прекратява часовете над заложените в плана. Причината:

Проф. Даниела Гоцева, декан на ФКСУ в ТУ-София: Докато нормата за останалите факултети в университета е 1 към 10, при нас на един преподавател се падат по 38 студенти. Почти четири пъти повече.

Преподавателите посочват и същинската причина за случващото се в най-желания факултет.

Доц. Надежда Ангелова, преподавател по "Програмиране в интернет" във ФКСУ на ТУ-София: В основата на което е, че се посяга на целевото финансиране, което е един много справедлив начин да се финансират професии, които са актуални към момента.

Потърсихме ректора на Техническия университет проф. Георги Михов, но той не беше в кабинета си. Не отговори и на позвъняванията ни. Срещнахме се с неговия заместник, който обеща.

Проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор по учебната дейност и акредитация на ТУ-София: Винаги ще търсим решения, които ще бъдат в полза на студентите.

По-късно днес се е състояла среща между преподаватели и ректора,тя обаче е завършила без резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да стреснеш тийнейджър!
Да стреснеш тийнейджър!
Онкологичната болница в Благоевград остава без легла за лъчелечение
Онкологичната болница в Благоевград остава без легла за лъчелечение