НОВИНИ

Счетоводителите объркани при изчисляване на данък "уикенд"

Икономическият министър подкрепи бизнеса за облекчен режим на "данък уикенд". Вече втора седмица за предприемачите остава неясно определянето на налога. Министър Лукарски заяви днес, че наредбата за неговото изчисляване създава допълнителна административна тежест върху бизнеса.

Николай Минков
от Николай Минков
20:17, 15.02.2016
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Счетоводителите на фирми, регистрирани по ДДС, чиито активи са ползвани и за лични, и за служебни цели, внесоха в НАП справката, но това им отнело много време и ресурс.

Главен счетоводител разказва какви трудности е срещнал в този процес.

Гергана Машова повече от 18 години е фирмен счетоводител. Компанията, в която тя работи, се занимава с търговия на дървен материал, доставян от 5 континента. Притеснява се как да пресметне колко време търговските представители са говорили по телефона с клиенти и колко по лични въпроси.

Гергана Машова - главен счетоводител на компания: Няма как да можем да ограничим, че работното време е от 8 до 5, а след това всичко, което би било направено като разход би трябвало да се счита за лични разговори.

Оттук идва и проблемът с реалното измерване колко време даден актив е използван за служебни и колко за лични нужди.

Гергана Машова - главен счетоводител на компания: Няма точна и регламентирана ясна представа как да се направи това пресмятане, което означава, че при бъдещи данъчни ревизии данъчните проверяващи ще могат субективно да преценяват дали направеният анализ е правилен или не.

Според Гергана друг проблем е обхватът на данък "уикенд", който важи не само върху новопридобити, но и върху стари активи.

Гергана Машова - главен счетоводител на компания: Второто ми притеснение е във връзка с това, че трябва да се върнем назад и да анализираме покупката на всичките ни активи до момента и да можем да преценим каква част от тях се ползват за лични цели и каква за служебни нужди.

Големият недостатък на данък "уикенд" е, че изцяло ангажира счетоводителите, отклонявайки ги от техните задължения, твърди Гергана.

Гергана Машова - главен счетоводител на компания: С въвеждането на този данък "уикенд" ресурсът, който ние ще вложим за администирарнето и пресмятане на тези разходи би бил много повече, отколкото постъпленията за фиска в държавата.

От НАП обясниха за БНТ, че данък "уикенд" е въведен у нас през 1994-г. Ето защо той се разпростира върху активи, за които е ползван данъчен кредит от влизането му в сила преди близо 20 години и които евентуално са ползвани и за лични нужди. Друг е въпросът дали фирмите са склонни да посочат толкова назад във времето, че имат активи със смесено ползване и как данъчните при проверки могат да открият подобна практика.

Колкото до исканията на бизнеса - настоява се за облекчен режим при изчисляване на данъка, неговото деклариране да не е месечно, а в края на годината и не на последно място да се определи съотношение в проценти за служебно-лично ползване за отделните активи в различните браншове.

Мирела Данова - ръководител на консултантска фирма: Би трябвало може би да има някакъв праг, над който да се изчислява, защото е много трудно, ако един компютър се ползва, примерно лаптоп в къщи, в офиса. Може да се налага извън работно време да се доработва някои неща. В такъв случай как това ще това ще бъде осчетоводено.
Иглика Манова - управител на фирма във Варна: Нас ни се налага и събота и неделя да работим. Ние живеем с фирмата и спим там, и не бих отделила и събота и неделя - работим.
Милчо Манев - управител на фирма в Русе: В нашата фирма нямаме такава собственост, която да подлежи на подобно използване двустранно. Аз смятам, че трябва да го има стига да бъде справедливо приложен.

Министърът на икономиката подкрепи исканията на бизнеса. Той очаква работната група, която се създава към финансовото министерство, с участието на НАП, работодатели и представители на счетоводния бранш да облекчат процедурата по отчитане на данък "уикенд".

Поддържате ли тезата на бизнеса, че по този начин така, както се прилага наредбата се получава една допълнителна административна тежест за бизнеса?
Божидар Лукраски: Това е факт. Ние сме си го говорили и с колегите. Това, което е и искане на бизнеса, е да се прегледат европейските практики по отношение на прилагането на подобни данъци в страни членки на ЕС. Особено по отношение на праговете на прилагане, по отношение стойността на активите, за които ще се прилага данък "уикенд" и по отношение на някаква дифернециация на браншовете, в които по различни начини и с различни данъчни ставки ще трябва да се прилага данъка. Дяволът е в детайлите, затова искрено се надявам и съм сигурен, че колегите от НАП и от МФ ще стигнат до най-добрата регулация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки по границите за пропускане на мигранти
По-строги мерки по границите за пропускане на мигранти
Пирин с първа тренировка в България
Пирин с първа тренировка в България