НОВИНИ

Второто класиране на гимназиите след 7. клас отново предизвика смут

Отново смут, след като беше публикувано и второто класиране за гимназиите след 7. клас. На сайта на просветното министерство в първите минути стоеше само първото класиране, едва после се появи и второто, но родителите са крайно изнервени заради грешката при балообразуването от миналата седмица.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:40, 12.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Второто класиране излезе малко преди обяд и отново донесе напрежение. Родители веднага сигнализираха в "По света и у нас", че всъщност виждат само първото класиране и питаха има ли изобщо второ.

Проблемът беше разрешен за около десетина минути. От просветното министерство обясниха, че данните са били много, "наливали се" бавно и затова първо се появило първото класиране, а чак по- късно и второто.

Заради грешката с балообразуването при първото класиране, в столицата, по Закона за държавния служител ще бъдат наказани председателите на Комисията по информационно осигуряване, на Областната комисия по приема и началникът на Регионалното управление по образованието. В София във второто класиране участваха над 3400 ученици.По- малко от половината успяха да се предвижат напред. За съжаление останаха и 428 некласирани ученици заради неправилно подредени желания и надценен бал. За тях остава третото класиране. В него могат да участват и недоволните от училището, в което са влезли ученици като обаче се отпишат.

Ваня Станчева, председател на Областната комисия по прием след 7-ми клас: Рискът трябва да бъде внимателно премерен, струва ли си да се откажеш от мястото, на което си се записал вече, за да се бориш за друго място, без да знаеш дали няма да преценят този риск деца с по- висок бал от твоя.

Записването за второто класиране е от 13 до 17 юли. Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 19 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дигитализират обектите от културното наследство на България
Дигитализират обектите от културното наследство на България
АЕЦ Козлодуй проверява възможността да мине на американско гориво
АЕЦ "Козлодуй" проверява възможността да мине на американско гориво