НОВИНИ

Над половината пътни нарушения са уловени от камери, съобщи министър Маринов

Над 10 000 нарушители са засечени само за 24 часа в цялата страна при полицейската акция "Скорост". Повече от половината случаи са уловени от камери.Черните пътни участъци между Пловдив и Карлово, Бяла и Русе и край село Микре ще бъдат първите, на които ще се мери средна скорост и надвишилите я ще бъдат глобявани. Въвеждането на повече камери за контрол на скоростта, както и автоматичното засичане на нарушенията на пътя е увеличило наказанията и намалило съществено корупцията в "Пътна полиция". Данните бяха изнесени от вътрешния министър Младен Маринов на блиц контрол в парламентарната вътрешна комисия.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:52, 03.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

С 20% повече глоби за нарушения по пътищата са наложени през миналата година. От МВР отчетоха, че камерите за контрол са повече. Въвеждането на видеонаблюдение за патрулите на "Пътна полиция" е довело до напускането на част от служителите. В момента пътните полицаи не достигат.

Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция": И в същото време неправителствени организации при техните изследвания казват, че корупционния натиск от страна на служителите на "Пътна полиция" е намалял с 60% спрямо гражданите.

Предстои МВР да въведе и т.н. "негласен контрол" по най-натоварените пътища. Камери ще бъдат разположени в необозначени автомобили, а записите ще се обработват изцяло автоматично. С промени в Закона ще се увеличат и полицаите, които ще контролират нарушенията на пътя.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Ако бъде прието да бъде създадена тази ГД "Жандармерия", предвидено е там на служителите да имат право на контрол па пътищата извън населените места.

Пред депутатите от вътрешната комисия министър Младен Маринов съобщи, че е направен анализ на случаи на купуване на гласове на предишни избори. Всички оперативни структури на министерството ще работят срещу това заедно с прокурори и с районните и секционните избирателни комисии.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Имали сме случаи, когато следим динамиката на случващото се в изборния ден и евентуално събирането на много хора пред определена секция и най-различни такива показатели и признаци, по които може да се направи предположение, че се случва нещо нередно.

МВР отново ще открие и горещ телефон за сигнали за контролиран вот и купуване на гласове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Приеха по-строги санкции за отпускането на социални помощи
На първо четене: Приеха по-строги санкции за отпускането на социални помощи
Хуан Гуайдо може да бъде арестуван, след като имунитетът му беше отнет
Хуан Гуайдо може да бъде арестуван, след като имунитетът му беше отнет