НОВИНИ

Политическите реакции за свикания от президента КСНС за корупция

На 8 април президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците ще обсъждат резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта и необходимите мерки, които трябва да се предприемат.

Вера Александрова
от Вера Александрова Милена Кирова
19:08, 03.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Темата на Консултативния съвет съвпада с напрежението от последните седмици, свързано с имотите на управляващите и подадените оставки.

Преди дни президентът коментира, че случаят с апартаментите на управляващите далеч надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността.

КСНС вече обсъжда борбата с корупцията по високите етажи на властта през 2017 г. и то на два пъти. Първото заседание се провали, заради отсъствието на членове на съвета. При втория опит участниците стигнаха до заключенето, че борбата с корупцията не е на нужното ниво. Разбраха се НС да приеме закон за борба с корупцията.

Консенсус беше постигнат обаче наполовина. Управляващите отхвърлиха предложението на президента антикорупционната комисия да има разследващи функции, а председателят й да се назначава от държавния глава.

Депутатите от политическите сили в парламента днес запазиха мълчание по темата на Консултативния съвет, само Валери Симеонов заяви:

Валери Симеонов - Обединени патриоти, НФСБ: Считам, че президентът прекалено дълбоко нагази в политическата кал - това смятам аз. Можеше да запази рейтинга си. Но явно има някакви други цели . Негово право, негова работа. Не бих желал да го коментирам.

От ГЕРБ и БСП казаха неофициално, че ще участват в предстоящия съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Съпругата на Лозан Панов отложи пресконференцията за имота си от Артекс
Съпругата на Лозан Панов отложи пресконференцията за имота си от "Артекс"
Валери Симеонов: Не говоря с Борисов от много време
Валери Симеонов: Не говоря с Борисов от много време