НОВИНИ

Във Варна откриха паметна плоча на д-р Йонас Басанавичус

Паметна плоча на д-р Йонас Басанавичус беше открита във Варна. Градът ни вече е почел видния литовски общественик, медик и учен, прекарал част от живота си в нашия град, с улица кръстена на негово име. Инициативата е част от политиката на Община Варна за възраждане на делата на значими за града личности.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:00, 12.02.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Паметната плоча на д-р Басанавичус е поставена на сградата на ул. „Кръстьо Мирски“ №3 , където някога е живял видният учен. У нас литовецът е известен и като активен обществен деец, член на Варненския градски съвет и на Българското книжовно дружество - днес Българската академия на науките. В родината си Басанавичус е наричан Партиарх на възрожденското движение в Литва.

Арвидас Почиус
”През 2018 година Литва отбелязва важна годишнита.Точно на 16 февруари се отбелязват 100 години от възстановяването на нейната независимост. Един от първите,който подписва този акт през 1918 година е докттор Басанавичус”
Иван Портних - кмет на Варна
”За нас е чест че тази видна личност , която е с огромно значенение за историята на Литва и е част от историята на Варна. Вярвам, че това е една добра основа за развиването на нашите традиционно добри взаимоотношения”

Във Варна Басававичус е завеждал отделение по вътрешни болести и е имал авторитета на един от най-добрите лекари в града. Тук той публикува и редица научни трудове в областта на археологията, етнографията и антропологията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена загина при пожар в русенското село Семерджиево
Възрастна жена загина при пожар в русенското село Семерджиево
Откриха двете черни кутии на самолета, който се разби в Подмосковието
Откриха двете черни кутии на самолета, който се разби в Подмосковието