НОВИНИ

Във Варненско плащат данък върху части от имоти, взети за изграждане на улица

Живеещи в местността "Добрева чешма" край Варна сигнализираха, че плащат данък върху части от имотите си, взети от общината за изграждане на улица. Те твърдят, че никой не ги е информирал какъв е редът за корекция на налога и смятат, че това трябва да стане по служебен път.

bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 21.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Тодор Стоименов губи 18 квадратни метра от имота си за улица. Заявява промяната, за да плаща по-малък данък, но разбира, че трябва да представи актуална кадастрална скица и то за своя сметка.

Тодор Стоименов: Този план общината може да си го види, има го на всеки компютър там и тъй като е в цифров вид да види каква е площта на имота и каква площ се отнема.

Стоименов недоумява защо от "Местни данъци и такси" не могат по служебен път да получи коригираната скица на имота.

Тодор Стоименов: Съгласно т. нар. Комплексно административно обслужване, самият административен орган има тази информация при него или може да я набави, да не кара гражданите да я търсят.

Много от живеещите в района не знаят, че трябва да подадат нова данъчна декларация в Общината с променената площ на имотите си.

Тодор Стоименов: Тя в момента събира данъци върху нещо, което е нейно, а не на гражданите.

От Дирекция "Местни данъци и такси" обясниха, че имат правото да изискат допълнителни данни за облагаемите имоти. А собствениците са длъжни да ги предоставят лично. Засега няма възможност за обмен на информация по служебен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическият университет във Варна се включи в събирането на капачки
Икономическият университет във Варна се включи в събирането на капачки
Един загина, а трима са ранени при самолетна катастрофа в Италия
Един загина, а трима са ранени при самолетна катастрофа в Италия