Във Варненско плащат данък върху части от имоти, взети за изграждане на улица

Живеещи в местността "Добрева чешма" край Варна сигнализираха, че плащат данък върху части от имотите си, взети от общината за изграждане на улица. Те твърдят, че никой не ги е информирал какъв е редът за корекция на налога и смятат, че това трябва да стане по служебен път.

от БНТ
13:08, 21.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Тодор Стоименов губи 18 квадратни метра от имота си за улица. Заявява промяната, за да плаща по-малък данък, но разбира, че трябва да представи актуална кадастрална скица и то за своя сметка.

Тодор Стоименов: Този план общината може да си го види, има го на всеки компютър там и тъй като е в цифров вид да види каква е площта на имота и каква площ се отнема.

Стоименов недоумява защо от "Местни данъци и такси" не могат по служебен път да получи коригираната скица на имота.

Тодор Стоименов: Съгласно т. нар. Комплексно административно обслужване, самият административен орган има тази информация при него или може да я набави, да не кара гражданите да я търсят.

Много от живеещите в района не знаят, че трябва да подадат нова данъчна декларация в Общината с променената площ на имотите си.

Тодор Стоименов: Тя в момента събира данъци върху нещо, което е нейно, а не на гражданите.

От Дирекция "Местни данъци и такси" обясниха, че имат правото да изискат допълнителни данни за облагаемите имоти. А собствениците са длъжни да ги предоставят лично. Засега няма възможност за обмен на информация по служебен път.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Икономическият университет във Варна се включи в събирането на капачки
Икономическият университет във Варна се включи в събирането на капачки
Един загина, а трима са ранени при самолетна катастрофа в Италия
Един загина, а трима са ранени при самолетна катастрофа в Италия