НОВИНИ

Във Видин излизат на протест с искане за магистрала до града

Нов протест във Видин с искане за строителство на магистрала до града. Година след първия протест, организаторите твърдят, че не се спазват сроковете за изграждането на пътя Видин-Ботевград, за което има решение на Министерския съвет от март миналата година.

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 27.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според организаторите на протеста до края на месец юли миналата година е трябвало да стартират тръжните процедури за изграждане на пътя в участъка Видин-Ружинци.

Росица Кирова, председател на Гражданско обединение "Единни за промяна": Което означава, че дотогава ще бъдат изменени плановете, направен парцеларния план и ще е започнало провеждането на отчуждителните процедури.

Твърдят, че кметовете на две общини - Димово и Видин не са направили предложения за промени в общите устройствени планове. Така се е стигнало до законодателни промени, които отнемат повече време.

Росица Кирова: Кой е виновен за забавяне на процедурите, които бяха договорени с решение на Министерския съвет на 7 март 2018 година... Кой ще поеме отговорност за това, че резултатът от желанието на видинските граждани и от желанието на българското правителство, което беше изразено с това решение, всъщност до момента е нулев.

Кметът на Видин е категоричен, че не може да бъде обвиняван и определи твърденията като фалшиви новини.

Огнян Ценков, кмет на община Видин: Категорично заявявам, че нито аз, нито община Видин може да бъде обвинявана в някакви действия, с които е възпрепятствано или е забавено изграждането на магистрален път Видин-Ботевград.

Промените в Закона за устройство на територията са в сила от началото на тази година. Причината да се стигне до тях е правен казус, заяви министърът на регионалното развитие, а забавяне може и да няма.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Този правен казус не се е появявал досега на други отсечки в България... Дали промяната в законът, която направихме, е по-дълга като процедиране в народното събрание или промяната на общия устройствен план, може да се окаже, че промяната на общия устройствен план е по-дълго като процедура.

Протестът ще започне днес преди обяд с автошествие през града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кунминг започна фестивалът на фенерите
В Кунминг започна фестивалът на фенерите
Десислава Атанасова: Парадокс е Корнелия Нинова да говори за демокрация
Десислава Атанасова: Парадокс е Корнелия Нинова да говори за демокрация