НОВИНИ

Борисов няма да е премиер с мандата на РБ. Възможен ли е този кабинет?

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че по-подготвен от него и от ГЕРБ да управляват няма. Това стана в интервю за Дарик радио, в обзорното годишно политическо предаване на медиата. Въпреки твърдението, Борисов заяви, че няма да е премиер в кабинет с мандат на реформаторите, както и че не би приел да е министър-председател в служебно правителство, излъчено от президента Росен Плевнелиев. Държавният глава заяви, че е готов и с такъв варант за решение на политическата криза, ако се изчерпят останалите шансове за съставяне на кабинет. Реформаторите обмислят правителството в оставка да работи с техния мандат, коментира лидерът на СДС Божидар Лукарски.От казаното днес стана ясно, че все още няма единна позиция и вероятно партньорите в управлението изчакват срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок в понеделник.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Любомир Станоев
19:50, 17.12.2016
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Няма да има "кабинет Борисов 3" с мандата на реформаторския блок. Това заяви в Хитрино самият Бойко Борисов. По думите му, само с мандат на ГЕРБ партията му може да носи политическата отговорност за управлението. Премиерът допусна подкрепа за кабинета с мандата на реформаторския блок, но при определени условия.


Бойко Борисов - министър-председател в оставка - Условията няма как всичките да ги подкрепим и те затова трябва да си се събират и да си водят разговори и да знаят на кой могат да разчитат. Ние само преди една година приехме пенсионна реформа. Целият парламент я гласува. Този пенсионен модел гарантира между 300 и 400 милиона на година за повишаване на пенсиите


А на въпрос дали ще подкрепи участието на свои министри в евентуален кабинет на реформаторите, Борисов отговори:


Бойко Борисов - Моите министри не са първо мои. Те са си личности със своя авторитет, образование, години наред са учили езици, университети са завършвали, имат глави на раменете си. Казвам ви, че снощи дойдоха Дончев и Горанов и ми заявиха категорично, че не желаят без мене или с друг премиер да останят да работят.


Едно от най-важните условия на ГЕРБ обаче, е подготовката на ново изборно законодателство и въвеждането на мажоритарен вот - заяви по-рано днес Цветан Цветанов.


Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ - Това, което трябва да се направи е да има смислен дебат. Да можем да говорим по възможностите и сроковете за въвеждането на мажоритарната система и дали това е възможно в 43 парламент, и дали можем да проведем едни бъдещи редовни избори или предсрочни по това, което българските избиратели над два милиона и половина са заявили категорично


За ГЕРБ обаче е ясно, че въвеждането на мажоритарния вот ще предизвика най-сериозни разногласия в преговорите за бъдещото правителство. И днес от патриотичния фронт потвърдиха категоричната си и непреодолима позиция против.


Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО, съпредседател на Патриотичния фронт - Няма как да подкрепим такава мажоритарна избирателна система. Това е абсурд. Това е един елементарен популизъм, който не води до нищо.

Именно затова президентът Росен Плевнелиев призова днес политическите сили да се обединят около други приоритети.


Росен Плевнелиев -предзидент на Република България - Притеснявам се, че едни бързи избори ще доведат до по-голяма нестабилност, едно още по-раздробено Народно събрание, което да бъде в още по-голяма невъзможност да работи и да върши работа. И затова апелирам, като убеден европеец, да се положат всички усилия да бъде създадено едно проевропейско правителство с няколко на брой ясни приоритети


Президентът смята, че е изключително важно да има правителство в рамките на този парламент, въпреки различията. И един от най-важните приоритети на новото управление трябва да е европейското председателство на България.


Росен Плевнелиев - От тук нататък в България аз не вярвам да има абсолютно мнозинство, аз не вярвам, че месии ще дойдат на бял кон и ще ни оправят. Аз не вярвам, че някой ще бъде в състояние да дойде, да получи абсолютното мнозинство и да ни оправи живота ни з агодини напред. Следователно ще се прави коалиция. Аз благодаря на 43-тото Народн осъбрание. Не считам че животът му е изчерпан. Не считам че коалицията която беше направена преди 2 години беше неуспешна.

Президентът не пожела да отговори дали е готов вече със служебно правителство. За разлика от неговия приемник генерал Румен Радев.

М. Ч. - Подготвяте ли се със свой вариант на служебен кабинет?
ген. Румен Радев - избран за президент на Република България - Разбира се, задължително. Трябва да имам готовност. Не мога в последния момент да сформирам служебен кабинет.
М. Ч. - До къде сте стигнали? ... кой е ваш фаворит за премиер?
ген. Румен Радев Има време и това ще го обявя.
М. Ч. - До къде сте стигнали с конструирането на своя кабинет? Сега го правите или вече имате готов?
ген. Румен Радев - Продължавам работата, като цяло имам един доста завършен вариант.


Двамата президенти се събраха заедно на церемонията в Дарик радио, на която генерал Румен Радев беше избран за политик на 2016 година. Дадоха важен знак за приемственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инж. Иванка Пенчева от Пловдив предлага да проектира безплатно къщи за хората от Хитрино
Инж. Иванка Пенчева от Пловдив предлага да проектира безплатно къщи за хората от Хитрино
Купувам българско на фермерски пазар в София
"Купувам българско" на фермерски пазар в София