НОВИНИ

Колко средства струва издирването в Стара планина?

Тодор Владимиров от Русе, който беше издирван 4 дни в Стара планина , днес придружен от спасители е слязъл в Карлово. Мъжът е в добро здравословно състояние, казват от планинската спасителна служба. Акцията има щастлив край, но поставя отново въпросът за отговорността.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:41, 17.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Щастлива развръзка и глътка спокойствие за планинските спасители. Четири дни продължи издирването на Тодор Владимиров в района на хижа "Васил Левски". Мъжът се появи сам, а го търсиха 30 планински спасители от Пловдив, Ловеч, Карлово, Сопот, Калофер, рейнджъри от Национален парк централен Балкан, както и хеликоптер от авиобаза Крумово. Финансовата и морална равносметка оставя след себе си въпроса за отговорността на всеки дръзнал да се зареди с адреналин.

Иван Драгошинов, дежурен в ПСС към БЧК: "Грубо за службата по най-първоначални данни около 1500 - 2000 лева, а хеликоптера, до колкото съм запознат 800 лева е на летателен час."

Поне 10 000 лева е струвала акцията. Тодор няма планинска застраховка, казал е на спасителите, че съжалява за случилото се. Обяснил е, че районът, в който се е намирал, е бил без обхват. Според правилата на ПСС, отговорност, включително и финансова, за започване на издирване носи подалия сигнал, в случая Теодор Насков, приятел на Тодор.

Оказва се, че желание за себедоказване е причината за спасителната акция.

Тодор Владимиров: "Не ми е влизало в плана да ставам известен да давам интервюта. Просто реших да си направя една зимна планина да кажем на -10, на -15 градуса и да се накефя, че съм горе на билото една седмица на палатка."

Изводите, които многократно са правили планинските спасители - необходимо е да се направи планинска застраховка и всеки да се съобразява с обстановка в планините.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишно момче от Варна на косъм да стане жертва на телефонните измамници
10-годишно момче от Варна на косъм да стане жертва на телефонните измамници
Откриване на зимния туристически сезон в Банско
Откриване на зимния туристически сезон в Банско