НОВИНИ

Възможно ли е да има срив на интернет на 11 октомври?

Интернет може да рухне на 11 октомври. Такава новина заля социалните мрежи в началото на седмицата. Посочената причина е първата в историята смяна на така наречените ключове на интернет регулатора, което може да създаде проблеми при сърфирането в мрежата. Истината обаче не изглежда толкова песимистично, коментираха пред БНТ български IT експерти.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
09:22, 16.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Интернет потребителите бяха предупредени, че след 11 октомври част от ресурсите в мрежата може да се окажат недостъпни, а много сайтове да се откриват изключително бавно. В действителност от години се подготвя смяна на секретните ключове в самия корен на интернет.

Илия Базлянков - IT експерт: "Правени са много тестове, сценарии, и всичко показва, че максимум 0,05% от потребителите могат да изпитат проблеми. Това са около 2 милиона потребители."

Всъщност все още дори не е решена точната дата, на която ще се случи смяната. В световен мащаб се организират редица форуми, които дискутират въпроса. Там се чува и гласът на българските интернет потребители.

Николай Кръстев - онлайн предприемач: "На подобни срещи винаги има представители на България, така че българският потребител може да бъде сигурен, че е в добри ръце и ще бъдат взети предвид неговите интереси."

А възможните сценарии далеч не изглеждат толкова апокалиптично, колкото се тиражира.

Илия Базлянков - IT експерт: "Най-добрият сценарий е в повечето държави никой да не разбере нищо от проблема, а най-лошото е тези 2 милиона потребители да им спре достъпа до интернет изцяло - не могат да отварят сайтове, имейли, и ако това стане, те трябва да се обадят единствено на интернет доставчика си и той да промени настройките."
Николай Кръстев - онлайн предприемач: "Смятам, че нас няма да ни касае кой знае колко. Все пак ние сме част от целия свят, при всички положения ще имаме някакъв отзвук."

Българските интернет потребители могат да бъдат спокойни - готвените промени се очаква да засегнат най-вече САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекса Чънг дебютира на Седмицата на модата в Лондон
Алекса Чънг дебютира на Седмицата на модата в Лондон
​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние
​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние