Японският император ще се отрече от престола на 30 април 2019 г.

Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30 април 2019 г., а от 1 май император ще бъде големият му син, престолонаследникът Нарухито.

от Източник: БТА
08:02, 01.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
японският император отрече престола април 2019

Новината първоначално бе съобщена от японски медии, а по-късно бе потвърдена пред журналисти от премиера Шиндзо Абе. Очаква се официалното съобщение да бъде направено от кабинета другата седмица.

Датите бяха определени на състоялото се днес заседание на специалния съвет по въпроса за абдикирането на монарха, в което участва и премиерът. В консултациите участваха десет души, включително председателите на двете камари на парламента, председателят на Върховния съд и ръководителят на Управлението на императорския двор.

Тази дата за церемонията по абдикирането бе предпочитаната от японското правителство, защото другият вариант, който се обсъждаше - предаването на престола да стане на 31 март срещу 1 април - щеше да съвпадне с планираните за този период местни избори и с обсъждането на бюджета за новата финансова година в парламента, отбелязва ТАСС.

Абдикирането на Акихито стана възможно, след като през лятото в Япония влезе в сила специален закон, позволяващ на императора - за пръв път от 200 години - да се оттегли от властта. Той ще действа само в продължение на три години и важи само за сегашния император. През август миналата година японският император в безпрецедентно обръщение към нацията изрази желание да се откаже от престола, той като смята, че заради преклонната си възраст може да не е в състояние да изпълнява задълженията си. През последните години Акихито имаше и сериозни здравословни проблеми - претърпя сърдечна операция и бе лекуван от рак на простатата.

Доскоро законът изискваше императорът да изпълнява церемониалните си задължение до края на живота си. Социологически допитвания показаха, че японците реагират със симпатия и разбиране на желанието на Акихито. Затова бе решено специално за него да се направи изключение.

Акихито е представител на една от най-старите монархии в света. Той е роден на 23 декември 1933 г. В края на 50-те се жени за Мичико - момиче, което не е от висшата аристокрация и с което се запознава на тенис корта.

Последно японски император е абдикирал през 1817 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Гьоков, БСП: Бюджетът засилва неравенството и бедността
Георги Гьоков, БСП: Бюджетът засилва неравенството и бедността
Гледайте по БНТ - жребия за Световното първенство по футбол в Русия
Гледайте по БНТ - жребия за Световното първенство по футбол в Русия