НОВИНИ

Юнкер за Брекзит: Нямаме какво повече да дадем

Брекзит се отлага - временно. След няколко часови преговори лидерите на 27-те страни-членки на ЕС одобриха забавяне на развода между Лондон и Брюксел, но при определени условия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:15, 22.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Ако през следващата седмица британският парламент одобри сделката на премиера Тереза Мей, напускането на Великобритания се отлага до 22 май, ако това не се случи - отлагането се удължава до 12 Април. До тази дата са възможни всички варианти - напускане със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от Брекзит, каза председателят на Европейския съвет - Доналд Туск. Според председателя на Еврокомисията Жан-Клон Юнкер, Брюксел е дал на Лондон всички възможни гаранции. Мей благодари на лидерите на 27-те, но за пореден път подчерта, че не би искала Великобритания да участва в евроизборите.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: При първия сценарий - ако следващата седмица парламентът одобри споразумението, Европейският съвет се съгласи на отсрочка до 22 май. При втория сценарий - ако парламентът отхвърли споразумението, Съветът се съгласи на отлагане до 20 Април... до 12, 12 Април...
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Днес лидерите на 27-те страни-членки одобриха законово обвързващите клаузи, за които премиерът Мей и аз се договорихме в Страсбург. Това допълва и затваря целия процес. Ние нямаме какво повече да дадем.
Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Това, което подчертава взетото днес решение, е колко важно е Парламентът да одобри сделката за Брекзит, за да се сложи край на несигурността, и да можем да напуснем общността гладко и по определен ред.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва набирането на оферти за продажбата на имот на семейство Баневи
Започва набирането на оферти за продажбата на имот на семейство Баневи
Последователите на Петър Дънов празнуват настъпването на Духовната Нова година
Последователите на Петър Дънов празнуват настъпването на Духовната Нова година