НОВИНИ

"За" и "против" новия начин за отчитане на еднодневните трудови договори

Земеделски производители от Пловдивско и Пазарджишко са разделени в мнението си за въвеждането на новия начин за отчитане на еднодневните трудови договори. От тази есен ще бъдат въведени трудови книжки с еднодневни талони и стикери, които ще отчитат отработените часове през деня. Дали ще бъдат облекчени работодателите в сезонната кампания, или това ще бъде допълнителна административна тежест за тях?

bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 08.07.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Земеделският производител Христо Кумчев наема около 200 души на еднодневни трудови договори за сезонната кампания. Със сегашния начин на отчитане, попълването на екземпляри му отнема по 5 часа на ден. Надява се с новия вариант времето да бъде съкратено до няколко минути.

Христо Кумчев - земеделски производител: Смятам, че ще облекчи нас работодателите от една страна, понеже със старите трудови договори в разгара на сериозни кампании като черешобера е почти невъзможно да се напишат тези договори или трябва да назначим още 5 или 10 души, които по цял ден само да пишат договори.

Земеделският производител казва, че по време на кампанията има много дъждовни дни, когато се работи само за няколко часа. С новите начини ще може да се отчита реално свършената работа.

Христо Кумчев - земеделски производител: Надявам се да са изчистени всички детайли, за да може идването на работа на всички тези хора - пристигат в 5.30-6.00 на работа. На мен ще ми отнеме 2 часа работа, за да напиша договорите, да ги разпиша и тези хора трябва да започнат работа в 8-9.

Георги Спасов от пазарджишкото село Цар Асен е на друго мнение. Казва, че е твърдо против сключването на еднодневни трудови договори. По думите му при него работят само пенсионери, които така или иначе са осигурени от държавата.

Георги Спасов - земеделски производител: Не стига, че са им дали малка пенсия, не стига, че е дошла на 65 години жена да работи, а те ме карат да доосигурявам. Защо? Защо? Тоя човек веднъж е осигурен. Това е все едно като влезеш в магазина едно нещо да го платиш два пъти. Влизаш - един кг сирене е пет лева, на излизане дай още пет. Не става така. Затова аз се отказвам.

Заради административната тежест Георги е решил да прибере сам остатъка от реколтата си и от догодина вече няма да обработва земя. Така без работа ще останат около 15 работници. Други производители пък прогнозират, че еднодневните трудови договори ще оскъпят продукцията с 30%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поздрав за довиждане – японският посланик Такаши Коидзуми
Поздрав за довиждане – японският посланик Такаши Коидзуми
Страните от ЕС одобриха трансатлантическото споразумение за споделяне на данни
Страните от ЕС одобриха трансатлантическото споразумение за споделяне на данни