НОВИНИ

За какво да внимаваме при търсене на работа в чужбина?

Само за миналата година от Инспекцията по труда са констатирали над 5 500 нарушения на работодатели и посредници, съставени са и 500 акта. За да не се стига до нарушения и наказания, всяка година от главна инспекция по труда напомнят за опасностите при търсене на работа в чужбина. За какво да внимаваме - вижте повече от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:58, 18.08.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Работа в чужбина и висока заплата - тази мисъл може и да съблазнява, но трябва да се внимава. Но как да разпознаем измамата? Ако работодателят отказва лична среща или предпочита да говорите само на публични места, то това е ясен сигнал за евентуална измама.

Не е препоръчително и да подписвате договор на чужд език, който не разбирате. Не тръгвайте да работите в чужбина и без какъвто и да е договор.

Задължително трябва да се проучи и дали фирмата има регистрация в агенцията по заетостта. Фирмите-посредници, осигуряващи временна работа, нямат право да искат такси под каквато и да е форма. Предварително трябва да се уговорят и за чия сметка са разходите за транспорт и квартира.

А зад обявата за работа в чужбина може да се крият и много по-опасни намерения. Ако предлагащите работа задържат личните ви документи, то това е сигнал, че може да попаднете в схема за трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Затова преди да стегнете куфарите, проверявайте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха останки от два трупа край село Негован
Намериха останки от два трупа край село Негован
Българка мами в интернет с фалшива обява за работа в чужбина
Българка мами в интернет с фалшива обява за работа в чужбина