НОВИНИ

Стратегическият инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде избран до една година

До една година ще бъде избран стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", това обяви енергийният министър Теменужка Петкова ден преди да изтече срокът за подаване на заявления за участие в проекта. Министър Петкова не коментира отделни оферти. Вижте повече подробности от Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:30, 18.08.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

След като утре получи първоначалните заявки за участие в проекта АЕЦ "Белене", енергийното министерство ще преговаря само с тези кандидати, които одобри.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Параметрите, които парламентът е определил, са много ясни и те са проектът да се реализира, на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и без корпоративна гаранция.

Проектът за втора атомна централа задължително ще бъде съгласуван с Москва.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Руската компания "Росатом", както знаете е конструктор на проекта, тоест ние какъвто и вариант да реализираме, няма как да се мине без разговори с нашите партньори от "Росатом".

Министър Петкова присъства на тържественото отбелязване на Деня на миньора. Според статистиката на бранша, изминалата година се е оказала една от най-лошите за българския въгледобив.

Спадът в производството е с 11%. Именно в този сектор работи и най-голяма добивна компания - държавната "Мини Марица - изток", която захранва с въглища местните централи.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което стои като въпроси за решаване в днешния ден, е свързано с това ние да успеем да съхраним въгледобива в България, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика.
Веселин Митов, КТ "Подкрепа": Не мога да не спомена огромната тревога на синдикатите в България за бъдещето на въгледобива, този бранш който генерира над 45% от електроенергията и където работят и над 45% от миньорите в България.

Миналата година у нас са добити над 108 млн. т полезни изкопаеми. Добивът на горива като цяло намалява. Общата стойност на иззетите количества е 2,92 млрд. лв. Те са добити в над 500 действащи консеции.

Николай Вълканов, председател на БМГК: Минният бранш е един от най-добре развиващите се през последното десетилетие, то осигурява близо 5% от БВП на страната, над 25 000 преки работни места и още 120 000 работещи, свързани с дейността.

Следващата седмица се очаква да бъде открита и втората голяма златна мина у нас край Крумовград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Участъкът на АМ Струма между Дупница и Бобошево остава затворен за движение
Участъкът на АМ "Струма" между Дупница и Бобошево остава затворен за движение
Протестите в Хонконг продължават 11-та седмица
Протестите в Хонконг продължават 11-та седмица