Днес и утре Пловдив е предпочитана гурме дестинация заради традиционния фестивал "Вино и гурме", който се провежда за трета поредна година. Свои вина и специалитети представят винарски изби, ресторанти и производители на храни. С този фестивал символично се поставя началото на пролетния сезон на виното, когато на преден план излизат леките и пенливи бели вина.
Очаква се това издание на фестивала да привлече над 10 хиляди посетители. Рекордният интерес към събитието е оправдан след признанието на Пловдив за световна топ винена дестинация за 2017г. Всички посетителите могат да се насладят на разнообразни комбинации на вино и гурме. Има над 300 вида кулинарни изкушения в съчетание с над 50 вида вина на водещи винопроизводители от цялата страна. 8 шеф готвачи ще готвят на живо, на форума участват още производители на храни, а за първи път и туроператори.
Дегустациите са разположени на шест емблематични места в Стария град и по калдъръмените улици нямаше хора без чаша в ръка. Към къща "Георгиади" се отправиха дори част от гостите на тези младоженци.
Дарина Иванова: "Вината в България са едно национално богатство, така че такива събития винаги са много обединяващи, зареждащи, сплотяващи."
От родните вина и храни опитаха чужденци от цял свят. Сред тях Роуз и нейните приятели, които са част от американските военни, дошли у нас на специализирано учение.
Роуз: "Българското вино е страхотно. Пътувала съм много. За всички нас е удоволствие да пием българско вино."
Всеки посетител научи кои са най-подходящите мезета за всяко вино. Например, Роуз може да комбинира любимото си мерло с ароматен сандвич, приготвен с опушено месо по метода на бавното готвене.
Шеф Радослав Станчев: "Но ако човек има предпочитание към друго вино може и с него да се пие – няма никакъв проблем. Тъй като имаме и агнешко с белите вина е по-подходящо."
Производителите на вина бяха заложили както на местни сортове, така и на ароматни плодови комбинации, които се съчетават със сирена и десерти.
Цвета Костова – дегустатор от винарска изба от Панагюрище: "Специално това събитие е уникално по отношение на обстановката, в която се представя виното, което е съпътстваща част – хубавото вино следва да се представи на добро място и с добро мезе."
Фестивалът беше отличен от община Пловдив сред най-оригиналните събития в областта на туризма в града.
"Вино и гурме" продължава и утре. В неделния ден освен дегустации на отбрани вина, посетителите ще могат да видят на живо шеф Росен Чакъров, който ще представи технологията на бавното готвене. В неговата солена работилница ще се използват единствено български продукти. Сладката кулинарна работилница е запазена територия за шеф Гогов и неговите десерти.