НОВИНИ

За трети път жителите на столичния квартал „Витоша“ излизат на протест

Причината - лошата инфраструктура. Малко по-късно през деня ще започне протестът, който ще премине в шествие по улиците на квартала.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:37, 10.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Липса на тротоари, шум от строежи и дупки по улиците са основните проблеми, от които се оплакват жителите на столичния кв. „Витоша“, предава репортерът на БНТ Цанка Николова. Неспазените срокове от общината са капката, която е преляла чашата.

Резултатите от последните протести са минимални, заяви пред камерата на БНТ Петя Алексиева, организатор на протеста. Проведени са много срещи със Столична община и обещаното не е спазено.

Петя Алексиева, организатор на протеста: Зелени площи липсват, не се предвиждат такива .Разрешава се строителен хаос, за който не виждам как ще се изгради инфраструктура.

Петя Алексиева допълни, че средства за нужните ремонти в квартала могат да дойдат от множеството издадени разрешителни за строеж.

Нашите искания са цялостен, адекватен план за развитието на квартала. Не искаме работа на парче. Искаме спазване на срокове.

;

Пред БНТ кметът на Лозенец заяви, че е готов на диалог с жителите:;

Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец“: Това наистина е една зона, която според мен трябва да е изрично жилищна с ниско застрояване и с повече свободни пространства в самите частни имоти, за да се постигне по-голямо озеленяване и да може въобще в незастроените части на квартала да се избегнат грешките, които според мен са се случили и са много големи за този квартал. В крайна сметка сме набелязали мерки, които да могат да облекчат положението поне на първо време за да можем да пристъпваме към по-дългосрочни действия, включително и промяна на подробните устройствени планове в района, за да може да се случи това, което хората искат, в крайна сметка - ниското застрояване да е по-поетапно, по-бавно, това все пак е и ангажимент на съответните инвеститори.
;

Протестът ще започне в 10 ч.

Очаквайте подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“
Първо наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“
Ситуацията във врачанските села Бързина и Ботево се нормализира
Ситуацията във врачанските села Бързина и Ботево се нормализира