НОВИНИ

Рибарски сдружения: Забраната за риболов в Черно море ще обрече рибарите на глад

В Бургас представители на Асоциацията на производителите и преработвателите на риба и Неправителствената организация „Българско Черноморие" обсъдиха намерението на Земеделското и екоминистереството да въведат забрана за риболов в Черно море заради зачестилите сигнали за смърт на делфини. От рибарските сдружения са категорични, че това ще ги обрече на глад и ще съсипе целия отрасъл и настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:48, 25.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Все още няма заповед за забрана за риболов в районите с популация на делфините, но рибарите от Южното Черноморие ще поискат това предложение да бъде преразгледано.

Димитър Янчев-рибар, сдружение „Морски сговор": Големият проблем е, че може един лаик, който няма никакво отношение към морето, няма представа за това какво се случва в морето, може да влезе при министър-председателя и от там да последва една смъртна присъда от правителството за цял един поминък, за цял един бранш.

Димитър Канариев, председател Национална асоциация „Българско Черноморие": Може би е било подведено от хора с недостатъчна компетенция, те самите си го признаха.

Димитър Янчев-рибар, сдружение „Морски сговор": Няма по-големи екозащитници от рибарите, защото от това им зависи поминъка и бита, и културата и всичко.

Системните проверки на риболовните инспектори са установили, че няма незаконен улов на делфини. От Регионалната екоинспекция заявиха, че е невъзможно да се посочи конкретната причина довела до смъртта на откритите от началото на годината до сега общо 108 делфина.

Милена Ярмова, главен експерт "Биоразнообразие" - РИОСВ Бургас: До момента не е намерен делфин в свежо състояние, който да се вземе и да се изследва.

От сдружението заявиха, че заплитането на делфини в рибарски мрежи е изключително рядко явление и не това е причината за смъртта им. Рибари и еколози предполагат, че една от причините за увеличената смъртност на млади делфини е ученията на военните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Костов допусна възможността сириецът да е трябвало да бъде депортиран
Георги Костов допусна възможността сириецът да е трябвало да бъде депортиран
Трима полицаи загинаха при експлозия на бомба в Югоизточна Турция
Трима полицаи загинаха при експлозия на бомба в Югоизточна Турция