НОВИНИ

​"Забравен дом" - изложба на акад. Светлин Русев

Академик Светлин Русев представи новата си изложба - живопис. Тя е наречена "Забравен дом". С нея маестрото иска да изпрати послание за повече памет, разбиране на миналото и надежда за бъдещето.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
19:14, 13.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Кой е "забравеният дом" за художника? Чрез своите картини Светлин Русев се опитва да изгради метафора на дома като пазител на паметта, на човешка съвест, ценности и човешката нормалност. Такова послание изграждат неговите къщи, пътищата към тях и човешките лица, които се вглеждат в битието си.

Акад. Светлин Русев: Ние сме съучастници във всичко това, което наричаме безпаметие. Така или иначе това е съзнанието за нашето съучастие в това, което така или иначе сме принудени да търпим, пък и не винаги сме принудени, а си го търпим, даже го поощряваме в определени моменти, както е случаят с паметника.

Съдбата на паметника "1300 години България", който беше разрушен това лято, е вдъхновила художника да нарисува скулптурата "Пиета", увиснала на стоманени куки във въздуха.

Светлин Русев беше сред защитниците на монумента и тази картина е неговият поклон към автора Валентин Старчев. Живеем във време на огромна информация, не трябва да се изгубваме, а да си дадем сметка за това, заради което сме на този свят, казва маестрото. Картините са подредени в новото пространство на галерия "Арте".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от американски хеликоптер падна върху японско училилище в Окинава
Част от американски хеликоптер падна върху японско училилище в Окинава
Жителите на Неделево - срещу изграждането на компостираща инсталация
Жителите на Неделево - срещу изграждането на компостираща инсталация