Задържаните за телефонни измами остават в ареста

Шестима от групата за "ало" измами от град Левски остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Единственият от задържаните, който има чисто съдебно минало, ще бъде под домашен арест. Един още се издирва. В съдебната зала стана ясно, че само за две седмици разследващите са успели в реално време да документират 3 телефонни измами на групата.Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:44, 01.09.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Разследването срещу групата на Димитър Серафимов - известен като Келеша и сина му Васил Серафимов - малкия Келеш е започнало в началото на май. Само за две седмици - от края на юли до средата на август разследващите успяват със специални разузнавателни средства да проследят извършването на три "ало" измами, в които са замесени всичките обвиняеми.

Евгения Деянова, прокурор: Като цяло една от измамите е на стойност 11 000 евро. Другите измами са от порядъка на 2 000 лева.

По време на разследването няколко от "ало" измамите на групата са предотвратени, като разследващите са предупредили потенциалните жертви. Пред съда прокуратурата представи справки от НОИ и НАП, че и седмината обвиняеми нямат плащани осигуровки и данъци. В същото време живеят в охолни имоти и ползват скъпи коли. Според цитирани свидетелски показания лидерът на групата Димитър Серафимов и синът му влагали парите от измамите основно в златни накити.

Владимир Радев, адвокат на баща и син Серафимови: Това са накити отпреди 30 години. Какво общо има понастоящем обвиняемият?

Според доказателствата на прокуратурата Серафимов баща е организирал и финансирал престоя на въртачите в Румъния откъдето чрез сим карти на румънски оператори са извършвани измамните обаждания. Дейността на т.н. въртачи или хората, които са звънели на потенциални жертви, се е извършвала от Серафимов-син и родствениците Васил Атанасов и Янаки Янакиев. Други техни роднини пък се занимавали предимно с логистиката по прибиране на парите от измамените.

Евгения Деянова, прокурор: Те имат променливи роли в зависимост от ситуацията. В един момент набират мулета, в друг момент навъртат телефони.

До момента разследващите имат данни за извършени редица измами от началото на 2018 г. до края на август. Не изключват обаче този период да се разшири.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Интензивен беше трафикът по границата с Гърция
Интензивен беше трафикът по границата с Гърция
Сопот е домакин на уникално екстремно състезание
Сопот е домакин на уникално екстремно състезание