НОВИНИ

Творби на Златю Бояджиев гостуват в Етнографския музей в Пловдив

Творби на Златю Бояджиев от, така наречения „Мелнишки цикъл", гостуват в Етнографския музей в Пловдив. Картините са собственост на Историческия музей в Благоевград и са рисувани от Златю Бояджиев в последните години от живота му.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
13:46, 01.09.2019
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Колекцията „Мелнишки цикъл" съдържа 24 картини, които Златю Бояджиев е посветил на Пиринския край. Художникът е рисувал в Благоевград, Мелник и селищата от региона по покана на тогавашната община, която след това е откупила творбите и ги е предоставила на местния музей. Изложбата в Пловдив представя 10 от платната в цикъла.

Грозделина Георгиева, Етнографски музей - Пловдив: Тук можем да кажем, че това е лебедовата песен на Златю Бояджиев. Картините са правени в периода 74-та до малко преди смъртта му. Тук щe видите овчари, пастирки, църковни постройки - всичко, което е свързано и с тематиката на Етнографския музей.

Представените картини са от втория период на художника. Във всяко едно от платната прозират синия нюанс и един духовен заряд, който идва от селото и земята.

Грозделина Георгиева, Етнографски музей - Пловдив: Много често се казва, че единият му период е класическият със съвсем различна украска на картините, докато вторият му период, наистина Златю избухва в едни ярки експресионистични цветове.

Изложбата ще остане в Етнографския музей в Пловдив до края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят учениците от гимназията по икономика в Русе заради ремонт
Местят учениците от гимназията по икономика в Русе заради ремонт
Програми за приобщаване за бившите възпитаници на дома в Могилино
Програми за приобщаване за бившите възпитаници на дома в Могилино