НОВИНИ

Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония

Република Северна Македония. Това ще бъде новото име на бившата югославска република, за което са се споразумели македонското и гръцкото правителство. То беше обявено официално след телефонен разговор на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името. По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка се казва в изявление на ведомството. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:13, 12.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Разговорът се забави цял ден, за да се включи в него от Ню Йорк и посредникът от ООН Матю Нимиц. Гръцкият премиер Ципрас първи уведоми президента Прокопис Павлопулос, че най-после е договорено решение на вече 27-годишния спор за името, което изпълнява всички поставени от Атина условия. В Скопие премиерът Заев даде извънредна пресконференция.

Първата стъпка за влизане в сила на споразумението е ратификация от парламента в Скопие и подпис от президента Георге Иванов, който не е съюзник на Заев. В отговор на това Гърция трябва да информира Евросъюза и НАТО, че дава зелена светлина за начало на евроатлантическата интеграция на Скопие.

На срещата на върха на алианса в средата на юли Република Северна Македония ще бъде поканена да стане членка. На есен се очаква в Македония да се проведе референдум за новото име. И при положителен резултат да бъде направена конституционна промяна. Каква точно - да бъде премахнат текстът за грижи за македонско малцинство зад граница.

Чак тогава споразумението за новото име ще бъде подложено на ратификация в гръцкия парламент едновременно с ратификация на присъединяването на Македония, с новото ѝ име, към НАТО.

За гръцкото и македонското правителство новото име е приемливо. Така ли трябва да е и за България?

проф. Иван Илчев - член на Съвместната българо-македонска комисия: Северна Македония е възможно най-неутралното название за момента. Другите предлагани названия са от рода на Вардарска Македония, има препратка към Егейска Македония. Така че това точно обозначава мястото на Македония, тя традиционно се дели на три области - Егейска, Пиринска и Вардарска. Така че - да, според мен е изгодно. Въпросът е обаче дали гръцкото общество ще приеме название, в което присъства думата Македония.

На тази позиция засега са и гръцката опозиция, и по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът приветства историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Светът приветства историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
След вчерашната оставка: Премиерът върна Бисер Петков на поста социален министър
След вчерашната оставка: Премиерът върна Бисер Петков на поста социален министър