НОВИНИ

Законът за концесиите раздели работодателите

Промените в Закона за концесиите разделиха работодателите. Според три от общо четири национално-представени работодателски организации, промените, които предвиждат отпадане на концесионния таван от 35 години, отварят широко вратата за корупция. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, обаче, яростно защити новите разпоредби и изрази недоволство от ветото на президента Румен Радев.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Краси Климентов
17:37, 06.02.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Работодателите се разделиха в мнението си за промените в Закона за концесиите.

Промените, които бяха приети в последните дни на 43-о НС, предвиждат: да отпадне концесионния таван от 35 години, създава концесии за държавна и общинска собственост, като процедурите вече ще могат да откриват министри и кметове. Граждански организации заявиха, че текстовете въвеждат "вечни концесии" за "избрани фирми".

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара: Новият закон отваря вратата за корупция. Тя е вече гаражна врата, тя не е врата малка. Тоест, ако няма контрол на държавата, този нов закон отваря вратата за корупция много по-сериозно. Щото ние не сме Финландия и не сме Швеция. Така че няма контролните механизми, според нас, в този закон, които да блокират корупцията.

Три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата поставиха под въпрос промените.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Тези безгранични концесии при сегашното ниво на корупция в страната, което за да не се внася предизборен елемент, искам да кажа, че е такова от 15 години, ние сме на първо място по равнище на корупция, и увековечаване на такива концесии при тая ситуация за нас е спорно.
Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата: Доста многото изменения в други закони може да се окаже наистина, че има някъде отворена допълнителна врата за корупция.

Кирил Домусчиев, председателят на четвъртата работодателска организация - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, опонира на колегите си. Според него, законът въвежда строг контрол върху концесиите.

Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България: Относно тези концесии, които могат да бъдат безсрочни, първо, няма такова понятие за безсрочност, второ, става с или решение на Парламента, квалифицирано мнозинство, или с решение на общинските съвети, ако е някаква общинска концесия. А в крайна сметка нямало инвестиции в България или намалели. Че кой ще дойде да инвестира, като трябва да вземе концесия за 10-15 години, а примерно инвестицията е съществена? Нали точно това отпушва тоя закон и създава една практика, такава каквото е в ЕС.

Според Домусчиев, президентът Радев бил подведен да наложи вето върху промените. С наложеното вето новите разпоредби остават за прегласуване от мнозинството в следващото Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград се включи в благотворителна акция за талантливи деца
Благоевград се включи в благотворителна акция за талантливи деца
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Доайенът на континентите се разкрива
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Доайенът на континентите се разкрива