НОВИНИ

Румен Радев напомни в Германия, че трябва да станем част от Шенген

За по-бързо присъединяване на България към Шенгенското пространство, призова президентът Румен Радев по време на официалното му посещение в Германия. Радев посочи, че страната ни не може ефективно да защитава границите на ЕС без достъп до шенгенската информационна система. Българският държавен глава е на официално посещение в Германия по покана на президента Йоахим Гаук. Предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков

Вера Александрова
от Вера Александрова оператор: Любен Бързаков
16:53, 06.02.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

След работните посещения в Брюксел и Малта, президентът Румен Радев избра първото официално посещение да е в Германия.

Германия е стратегически, икономически и инвестиционен партньор, посочи Румен Радев. Двамата президенти са единодушни, че общата цел на страни ни е силна и обединена Европа. Йоахим Гаук похвали страната ни, че успешно пази външната граница на ЕС, а Радев увери, че това ще продължи, но България и разчита на по-голяма европейска солидарност не само под формата на хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза. Напомни, че страната ни трябва да стане част от Шенгенското пространство, защото е изпълнила всички изисквания за това.

Румен Радев, президент на Р България: Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система, до шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.
Йоахим Гаук, президент на Германия: Отчитаме колко активно България е ангажирана в защитата на европейската външната граница, особено ситуацията на балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание.

Гаук отбеляза, че с внимание се следи борбата с корупцията в България.

Радев посочи, че страната ни има твърда решимост за преодоляване на този проблем.

Йоахим Гаук, президент на Германия: Това, което в Германия и Европа ни интересува е едно вътрешно-политическо предизвикателство, което България трябва да преодолее - това е борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време на парламентарно ниво и се работи по този въпрос и се надявам скоро да има резултати.

На края на срещата Йоахим Гаук поздрави българския президент за отличния му немски език. Радев напомни, че в Германия живеят над 240 хиляди България и ги призова да не забравят родината си и да работят за задълбочаване на двустранните отношения.

По-късно президентът Радев участва в икономически форум, организиран от германската индустриално-търговска камара. На форума присъстваха представители на над сто немски фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Барселона започна процесът срещу бившия премиер на Каталуния Артур Мас
В Барселона започна процесът срещу бившия премиер на Каталуния Артур Мас
Седем акта за незаконна дървесина са съставени във Варненско през уикенда
Седем акта за незаконна дървесина са съставени във Варненско през уикенда