Пловдивска фирма за производство на чай ще има уникалния шанс да демонстрира продукцията си пред световни учени от университета в Оксфорд. От компанията вече са изпратили част от билковата си селекцията, за да могат английските специалисти да оценят качествата ѝ. След това ще се престъпи и към същинската дегустация на български чай.
Учените от Оксфорд са създали своя асоциация, която се занимава с науката и културата за пиене на чай. Към дейността ѝ вече са привлечени световни производители. Пловдивска фирма е единствената от България, която ще се присъедини към авторитетния научен екип.
Антон Лазаров, производствен ръководител на компанията
"Нашите чайове, които им предоставихме, са характерни за нашите ширини билкови продукти като мента, микс от билки, който сме си направили тук."
В българската пратка са и изключително редки растения като корен от мака, известен като перуанският женшен. Производителите смятат да развиват обучителни семинари, които да се опитат да превърнат и у нас пиенето на чай в култура.
Антон Лазаров, производствен ръководител на компанията
"Да направим дегустации на място в нашето предприятие. Да ги запознаем подробно хората с начина на производство на самия продукт, как да направят една оценка на самите чайове и така да могат да открият своя любим вкус."
Данните сочат, че за миналата година Турция се оказва световният лидер на пазара за чай. След дегустациите в Оксфорд българите се надяват да стъпят на консервативния английски пазар, до който достъпът е силно ограничен.