НОВИНИ

Петър Москов: Ако отменят здравната реформа, се връщаме назад

В студиото на "Денят започва" бившият здравен министър Петър Москов коментира намерението на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да реформира реформата на Москов като премахне пръстовия идентификатор и подготви въвеждането на електронна здравна карта. "Самият факт, че първото, което прави това правителство, е да се захване да обяснява какво от реформите, правени от правителството на дясно-центриското мнозинство трябва да бъде променено, ясно дава отговор на факта правени ли са реформи или не", каза Москов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 06.02.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

"Всичко това, което чувате - отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми", заяви Петър Москов и обясни, че ако се разградят основните механизми, се връщаме към мантрите от 90-те след кого отиват парите.

Бившият здравен министър каза, че електронната идентификация с пръст или електронната здравна карта, или някакъв чип на електронен носител са различни технологични решения. Той припомни определението на съда, в което се твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. "Всяка една технология има своите преимущества и недостатъци", смята той.

Москов обясни, че ключът към системата е задължителен, за да имаме достъп до здравното си досие, до електронната си рецепта, до електронното направление. "Електронният идентификатор категорично е доказал въздействието си от гледна точка изсветляване на финансовите потоци", заяви бившият министър. До средата на 2017 година по графика, който е зададен и одобрен от ЕК, трябва да има вече тръжни процедури и фирми, които да разработят софтуера за електронното здравно досие, електронната рецепта и електронното направление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет II отбелязва сапфирен юбилей - 65 години на британския трон
Кралица Елизабет II отбелязва сапфирен юбилей - 65 години на британския трон
Незрящо момче търси работа чрез Фейсбук
Незрящо момче търси работа чрез Фейсбук