НОВИНИ

Европейски наръчник ще помага при производството на млечни продукти

Малките предприятия в страната, които произвеждат млечни продукти вече ще могат да използват нов европейски наръчник за да подобрят хигиенните и производствените си практики. Документът е публикуван на английски език и до края на този месец ще бъде преведен. В разработването на наръчника са участвали 10 експерти от 14 държави на Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 06.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

30 регистрирани малки ферми в страната към този момент преработват собственото си мляко. Една от тях е в карловското село Васил Левски. Собствениците смятат, че наръчникът може да затрудни работата им.

Таня Кулова - производител на млечни продукти в с.Васил Левски, Карловско: "Не знам дали ще ни бъде полезен или ще ни обърква повече, защото ние си преработваме само нашето мляко и ние си го следиме от фермата, тоест, ние не прекупуваме мляко и мисля, че този наръчник за нас е излишен".

Според експертите обаче наръчникът ще даде важни насоки на производителите.

д-р Стоилко Апостолов - управител на фонадация "Биоселена": Ако едно такова цехче, което работи 300 литра на ден, ако трябва всеки ден да пуска проби, примерно лабораторни анализи, колко ще струва това нещо, т.е самото производство вече става нерентабилно... хубавото на този наръчник е, че той дава правилата за такива малки производства".

Малките фермери смятат, че е хубаво да има наръчници с правила, но преди това трябва да бъдат извършени промени в наредбите, тъй като в момента те ги ограничават да продават продукцията си само в до две области в страната.

Таня Кулова: "Може би, трябва да имаме право да продаваме из цяла България, а ние сме ограничени, плюс това ние нямаме право да преработваме на 100 процента нашето мляко".

Статистиката сочи, че българските производители на фермерски сирена и млечни продукти непрекъснато се увеличават. Над 1000 са вече регистрираните по Наредба 26 на Министерството на земеделието за преработка и директни продажби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишава се интересът към отглеждането на българска млечна коза
Повишава се интересът към отглеждането на българска млечна коза
Стотици русенци са с гипс заради непочистен лед
Стотици русенци са с гипс заради непочистен лед