ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Европейски наръчник ще помага при производството на млечни продукти

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
Икономика

Малките предприятия в страната, които произвеждат млечни продукти вече ще могат да използват нов европейски наръчник за да подобрят хигиенните и производствените си практики. Документът е публикуван на английски език и до края на този месец ще бъде преведен. В разработването на наръчника са участвали 10 експерти от 14 държави на Европейския съюз.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      30 регистрирани малки ферми в страната към този момент преработват собственото си мляко. Една от тях е в карловското село Васил Левски. Собствениците смятат, че наръчникът може да затрудни работата им.

      Таня Кулова - производител на млечни продукти в с.Васил Левски, Карловско: "Не знам дали ще ни бъде полезен или ще ни обърква повече, защото ние си преработваме само нашето мляко и ние си го следиме от фермата, тоест, ние не прекупуваме мляко и мисля, че този наръчник за нас е излишен".

      Според експертите обаче наръчникът ще даде важни насоки на производителите.

      д-р Стоилко Апостолов - управител на фонадация "Биоселена": Ако едно такова цехче, което работи 300 литра на ден, ако трябва всеки ден да пуска проби, примерно лабораторни анализи, колко ще струва това нещо, т.е самото производство вече става нерентабилно... хубавото на този наръчник е, че той дава правилата за такива малки производства".

      Малките фермери смятат, че е хубаво да има наръчници с правила, но преди това трябва да бъдат извършени промени в наредбите, тъй като в момента те ги ограничават да продават продукцията си само в до две области в страната.

      Таня Кулова: "Може би, трябва да имаме право да продаваме из цяла България, а ние сме ограничени, плюс това ние нямаме право да преработваме на 100 процента нашето мляко".

      Статистиката сочи, че българските производители на фермерски сирена и млечни продукти непрекъснато се увеличават. Над 1000 са вече регистрираните по Наредба 26 на Министерството на земеделието за преработка и директни продажби.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?